Ubuntu получава по-гладко видео възпроизвеждане в Chromium с VA-API хардуерно ускорение

0
903
Ubuntu получава по-гладко видео възпроизвеждане в Chromium с VA-API хардуерно ускорение

За потребителите, които искат по-добро хардуерно ускорение при използването на интернет браузъра Chromium вече е наличен snap пакет за тестване. Snap пакетът е предвиден специално за Linux дистрибуцията Ubuntu, но ще работи безпроблемно и при други дистрибуции, които имат snap поддръжка.

В новия пакет е имплементирано VA-API хардуерно ускорение, което използва графичния процесор на видео картата, предоставяйки по-добро видео възпроизвеждане. Понеже от Google изразиха неоправданото мнение, че към момента няма качествени видео драйвъри за тази цел и поради тази причина нямат намерение да предоставят официална поддръжка, от Fedora започнаха собствена разработка и кръпка, като тяхното решение се оказа, че работи доста добре.

От Canonical са преценили, че новото начинание наистина се представя добре и са решили да вземат разработката и да я предоставят и в Ubuntu под формата на snap в канала candidate/vaapi. Пакетът е взет и предоставен на потребителите от разработчика в Ubuntu Оливър Тилой, който обяснява, че за да се възползвате от хардуерното ускорение ще ви е нужна приставката h264ify за You Tube.

Ако разполагате с нов хардуер приставката h264ify няма да е нужна, тъй като хардуерното ускорение се осигурява на хардуерно ниво. Например процесорите AMD Ryzen R5 2500U или Intel I7-8550U имат вградена VP9 VA-API поддръжка, което елиминира нуждата от h264ify.

Освен горепосочените условия обаче ще ви е нужна и видео карта, която поддържа видео ускорение, плюс поддържан видео драйвър. Потребителите на AMD получават поддръжката посредством Gallium3D в Mesa графичния пакет с отворен код, а потребителите на Intel от фирмения драйвър на компанията.

Към момента видео картите на NVIDIA са ограничени до VDPAU и NVENC/NVDEC, но за потребителите на Arch Linux е наличен коригиран VA-VDPAU видео драйвър, който ще работи с Chromium. Малко по-късно се оказа, че snap пакетът, предлагащ подобрено хардуерно ускорение в Chromium набира популярност и той започва да се предлага и в други Linux дистрибуции като OpenSUSE и Void Linux.

Прочетете още:  Излезе Mesa 18.2.1 с различни поправки

Ако искате да пробвате по-добро хардуерно ускорение при Chromium и вашата Linux дистрибуция поддържа snap, можете да изтеглите snap пакета от тук.

0/5 (0 Reviews)