В LibreOffice 5.3 ще има рибон меню като при Microsoft Office

0
52
LibreOffice


В LibreOffice 5.3 ще има рибон меню като при Microsoft Office и то вече се предлага за любопитните в експерименталната версия.

От екипа на LibreOffice работят по значителни промени на интерфейса на известния офис пакет с отворен код. В следващата версия ще се предлага меню бар, който ще е подобен на този от Microsoft Office или по друг начин казано, добре познатото на всички рибон (ribbon) меню и носи името „Notebook bar“.

Засега новото меню е все още в разработка, но вече се предлага в експерименталната версия, за да могат любопитните потребители да се запознаят с него. По-долу ще ви обясним как да го активирате.

Рибон менюто беше въведено от Майкрософт в техния офис пакет през 2007-ма година, с единствената цел за по-голяма прегледност и повишена продуктивност на работещите с него. Те нарекоха новия интерфейс „Fluent UI“ и групираха всички ленти с инструменти в един общ бар, с множество отделни табове, което дава по-бърз достъп до важни функции на офис пакета.

В LibreOffice 5.3 ще има рибон меню като при Microsoft Office 3

В самото начало Майкрософт предлагаше рибон менюто само в Word, Excel и Access, но от Office 2010 всички приложения, които бяха включени в офис пакета, вече го използваха. След това вече беше само въпрос на време менюто да се появи в Paint и файловия мениджър.

Към момента Libreoffice е един от най-добрите безплатни офис пакети, който се използва масово по целия свят и се явява като една от най-добрите алтернативи на Microsoft Office, като бива използван както от множество потребители, така и от големи компании и организации.

„Целта е да предложим интерфейс, в който биват обединени всички отделни ленти с инструменти в табове, като това е много по-гъвкаво решение от отделните менюта. Класическото меню най-вероятно ще бъде разрешено по подразбиране при Unity и Mac OS, а при други среди ще има опция за превключване към него“, каза екипът от разработчици през 2015-та година, когато обявиха намеренията си да наложат промени в интерфейса на LibreOffice.

Прочетете още:  Европейският съюз ще забрани достъпа до социалните мрежи на децата до 16 години

И въпреки че новото меню е все още в експериментален етап и не е пуснато по подразбиране, засега изглежда, че работи безпроблемно. Очаква се официално да се появи през януари месец 2017-та година.

За да можете да разгледате или използвате новото меню в LibreOffice, първо трябва да имате инсталирана версия 5.3, която се предлага за Windows, Linux и Mac. В стабилната към момента версия 5.2.3.3 тази опция не е налична.

Стартирайте LibreOffice 5.3 и отидете на Tools->Options->LibreOffice General->Advanced->Experimental features. След като направите това LibreOffice ще поиска рестарт, затова се уверете, че не работите по някой документ, за да не загубите работата си.

След като офис пакетът бъде рестартиран, за да бъде пуснат Notebook bar, трябва да отидете на View->Toolbar Layout и да експериментирате с различните опции, една от които е и Notebook bar.

0/5 (0 Reviews)