В Ubuntu 20.04 LTS ще има WireGuard поддръжка

0
133
Wireguard VPN за Linux

След направените усилия в Ubuntu 20.04 LTS ще има WireGuard поддръжка.

Малко след имплементирането на бързата и сигурна VPN услуга WireGuard в Linux Kernel 5.6, идва и чудесна новина за потребителите на Ubuntu 20.04 „Focal Fossa“. WireGuard поддръжка в най-новото издание на Ubuntu ще има, след като това беше поставено под въпрос.

Проблемът с WireGuard поддръжката при Ubuntu 20.04 се състоеше в това, че Linux Kernel 5.5 излезе в края на този месец, като това го прави почти сигурния кандидат за използване в Ubuntu 20.04. Предвид факта обаче, че Linux Kernel 5.6 излиза през март месец, то това го прави много близо до официалното излизане на Ubuntu 20.04 и няма да има достатъчно време за тестване, защото тогава цикълът на разработка на дистрибуцията ще е в замръзнал стадий. Поради тази причина в Ubuntu 20.04 ще се използва Linux Kernel 5.5.

За да може да се имплементира поддръжка за WireGuard и при Ubuntu 20.04 LTS разработчикът Султан Алсалаф започна да работи по въпроса за бекпортването му при Linux ядрото с версия 5.5 с помощта на създателя на WireGuard Джейсън Доненфилд. Тази работа даде своите плодове и сега последното ядро в хранилищата на Ubuntu вече е с бекпортната WireGuard поддръжка.

По този начин, въпреки че Ubuntu 20.04 LTS най-вероятно ще използва Linux Kernel 5.5, тази версия на Linux дистрибуцията ще има поддръжка за WireGuard. За целта е добавена поддръжка за VPN услугата при NetworkManager, а също така и пакетът Wireguard-Tools е наличен в хранилищата.

Ubuntu 20.04 LTS „Focal Fossa“ се очаква да излезе на 23-и април 2020-а година.

Прочетете още:  Разработчикът на Linux ядрото Кроа-Хартман премина на Arch Linux
0/5 (0 Reviews)