Valve анонсираха Half-Life: Alyx, но играта е само за Windows. Идва през март 2020

0
223
Half-Life: Alyx Linux

От Valve анонсираха VR играта Half-Life: Alyx, но въпреки очакванията за Linux поддръжка, тя е само за Windows.

Valve анонсираха играта с виртуална реалност Half-Life: Alyx, около която се шумеше през последните няколко дни и предизвика огромен интерес сред феновете на поредицата.

Half-Life: Alyx е VR завръщането на Valve към поредицата Half-Life. Това е история за невъзможна борба срещу извънземната раса, известна под името Combine, а действието се развива във времето между Half-Life и Half-Life 2. Играейки като Alyx Vance, вие сте единственият шанс на човечеството да оцелее“, се казва в анонса на заглавието.

Имайки предвид всички усилия на Valve в посока към Linux обаче, феновете на поредицата, които използват тази операционна система очакваха версия и за Linux. Този път обаче от Valve изненадаха неприятно тази общност, обявявайки играта като заглавие, което ще се предлага само за Windows.

Half-Life: Alyx е игра, която използва Source 2 енджина, който е крос-платформен и предлага Vulkan поддръжка, което означава, че може да се използва абсолютно безпроблемно и под Linux. Причината играта да не се предлага и за Linux е може би във все още лошата VR поддръжка.

Има голяма вероятност от Valve да са преценили, че тяхната VR поддръжка все още не е в идеално състояние и да са забавили умишлено анонса за Linux версия. Не напразно Linux VR поддръжката е в бета стадий вече от почти две години.

Имайки предвид, че VR Linux поддръжката все още не е обявена за стабилна, то има логика от Valve да забавят Linux анонса на Half-Life: Alyx, докато изгладят проблемите и докато не се подсигурят, че всеки един детайл работи безупречно, за да не навредят на имиджа си.

От компанията при всички положения имат полза от увеличаване на потребителската маса на играта, защото според Steam статистиките едва 1.03% от потребителите имат VR комплект, 0.38% от които се държат от Oculus Rift. Както виждаме дори и под Windows виртуалната реалност е нишова категория, докато VR при Linux е нещо съвсем ново и трябва време, за да бъде осигурена адекватна поддръжка.

Надежда за Linux версия на играта дава и фактът, че в началото, докато тече бетата на игровите заглавия на Valve, те всички биват обявени официално само за Windows, но само няколко дни или седмици след това се добавя и Linux поддръжка.

Прочетете още:  Излезе Mozilla Firefox 63. При Linux идва с WebExtensions

Въпреки че от Valve още не смятат виртуалната реалност под Linux за достатъчно стабилна, множество играчи докладват, че редица игри като Elite Dangerous, Serious Sam 3р DOTA 2 и Talos Principle работят без проблеми. Наблюдават се обаче и области, в които трябва да се извърши допълнителна работа.

Към момента VR под Linux работи по-лошо при видео картите на NVIDIA спрямо тези на AMD. Причината е, че NVIDIA драйвърът не поддържа async reprojection, докато AMD RADV Vulkan драйвъра има такава поддръжка. Освен това и при двата проиводителя на тези видео карти се наблюдават спорадични спадове на кадри.

Има и други проблеми за доизглаждане, които трябва да бъдат поправени от Valve. Някои от тях са липса на Bluetooth поддръжка, все още се използват старите икони, въпреки че е въпрос само на промяна в конфигурационен файл те да бъдат заменени с новите, Base Stations все още не работят, има проблеми с контролерите, като менюто за настройване на бутоните е налично само на десктопа, но не и във VR средата, все още не е имплементиран Theater режимът и пр.

Всички тези проблеми навяват на мисълта, че VR под Linux е все още в доста ранен стадий на разработка и предстои още доста работа, докато излезе от своя бета стадий и бъде решено, че е достатъчно безпроблемен, за да бъде обявен за стабилен, като очевидно към момента не може да предостави едно приятно и безпроблемно изживяване с новото заглавие

Точно тези обстоятелства са може би най-вероятната причина към момента Half-Life: Alyx да бъде предлагана само за Windows. Веднъж щом тези проблеми бъдат изчистени, заглавието ще бъде анонсирано и за Linux.

Предстои да видим дали това ще се случи преди официалното излизане на играта, или ще се наложи Linux потребителите да изчакат няколко седмици или месеци след премиерата.

Играта вече е налична в Steam с 10% намаление за потребителите, които искат да я закупят предварително, а цената е 44,99€. Заглавието е безплатно за притежателите на Valve Index VR комплекта.

5/5 (1 Review)