Windows 10 Mobile получи последния си ъпдейд по сигурността. Поддръжката му приключва

0
140
Windows 10 Mobile

Днес, 10-и декември 2019-а година, Windows 10 Mobile получи последната си кръпка по сигурността. От Майкрософт спират поддръжката му.

Днес, след дълги опити да пробият на пазара за мобилни устройства, от Майкрософт по разписание спират поддръжката за Windows 10 Mobile и Windows 10 Mobile Enterprise. 10-и декември е денят, в който е предоставена последната кръпка по сигурността за Windows 10 Mobile version 1709, която идва като част от декемврийския Patch Tuesday.

Причините компанията от Редмънд да не успее да пробие при мобилните услуги са няколко, а провалът се счита за един от най-големите в историята на компанията, като преди години дори Бил Гейтс призна в прав текст това и започна да използва Android.

Сред причините, които се изтъкват са монополът на Android и iOS, липсата на приложения в софтуерния магазин за Windows 10 Mobile, липса на ангажираност при софтуерните разработчици и пр. Докато iOS е стар играч на пазара и бяха взети предвид, Google, като сравнително нещо ново тогава, бяха подценени, което изигра много лоша шега на Майкрософт.

От Google бяха твърдо решени да спечелят играта и предлагаха Android почти изцяло безплатно, с купища софтуер за мобилната операционна система. Този подход успя и остави конкуренцията далеч назад. В случая на Майкрософт тази стратегия беше толкова успешна, че успя буквално да погребе една операционна система, водейки до невиждано фиаско.

Интересен момент е, че тогавашният изпълнителен директор на Майкрософт Стив Балмър нееднократно повтаряше, че трябва да се портват приложения от Android към Windows 10 Mobile. Същият този човек обаче беше на начело на компанията, когато Android започна от нулата и превзе света.

Прочетете още:  Излезе Samba 4.12 с подобрения при бързодействието

В същото време от Майкрософт наскоро анонсираха Windows 10 X, което е специална версия на операционната система, оптимизирана за устройства с двойни екрани. За учудване на някои обаче най-новият смалтфон на компанията, наречен Surface Duo, не дойде с Windows 10 X, а с Android.

Всъщност това не е толкова учудващо, защото бъдещето на Windows 10 Mobile беше предопределено и проектът реално е изоставен от няколко години насам, което е и причината пазарният дял на тази платформа да клони към нула.

Дори самите Майкрософт призовават потребителите да преминат към Android и iOS, обяснявайки, че там те ще получават регулярно ъпдейти по сигурността и ще имат всички налични приложения.

Ако все още сте един от малкото, които използват Windows 10 Mobile, то трябва да знаете, че приложенията ще продължат да си работят както и досега, но повечето разработчици вече отдавна са изоставили тази платформа и вие няма да получите никаква поддръжка за тези приложения. От гледна точка на сигурността също е добър ход да преминете към алтернативна операционна система.

5/5 (1 Review)