Windows XP – легендата, която все още е жива

0
47
Windows XP - легендата


От Microsoft спряха поддръжката на Windows XP преди две години, но въпреки това той е още тук, с не малък потребителски дял.

Според статистиките на Net Applications в момента ХР е операционната система, която е на трето място по потребление. ХР е оцелял след раждането на пет операционни системи – Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 и Windows 10.

Вярно е, че постоянно губи проценти от своя дял, но самото присъствие на операционна система, която е издадена толкова отдавна (2001-ва година), след издаването на още толкова много версии на Windows, е изумителен. Също така трябва да се има предвид и спряната преди 24 месеца поддръжка.

Windows 7 е на първо място по потребление с 51.89%. След това се нарежда най-новата операционна система Windows 10, което не е учудващо имайки предвид всички усилия и трикове от страна на Microsoft да накарат потребителите да мигрират към нея. В момента според данните Windows 10 има дял от 14.15%.

Тъкмо след него се нарежда легендата ХР с 10.90% и има повече потребители от Windows 8.1, който има 9.56% и беше пуснат преди цели четири години. Има още един изненадваш факт – Windows XP в момента има повече потребители, отколкото през ноември месец миналата година и всъщност през декември и януари е повишила дяла си.

През ноември 2015-та година ХР е имал 10.59%, през декември 10.93% и 11.42 през януари. През февруари се наблюдава лек спад до 11.24% и сега е на нива от 10.90% за март месец.

На всекиго е ясно, че след като е спряна поддръжката за Windows XP тя вече не е толкова сигурна платформа, колкото може да се очаква, ако беше активно поддържана. Въпреки това повечето потребители така или иначе никога не са я ъпгрейдвали и това не представлява проблем за тях. Проблемът изглежда е за Microsoft, които се опитваха много пъти да убият най-успешната си операционна система Windows ХР и всеки път неуспешно. Група ентусиасти дори разработват специален сервизен пакет под името Windows XP SP4, в който се предоставят множество ъпдейти, които предоставят сигурност и запушване на дупки по сигурността.

Прочетете още:  Забавената версия на Ubuntu 16.04.4 LTS идва другия месец

Въпреки усилията от страна на Microsoft, те не успяха да убедят някои потребители, че трябва да изоставят ХР и да ъпгрейднат към по нова операционна система. Тези потребители все още предпочитат да използват 15 годишен продукт, независимо, че след него има толкова много нови версии.

Вероятно от Micrsoft ще имат подобен проблем и с Windows 7 през 2020, когато официално спира поддръжката и за него. Като се има предвид, че в момента Windows 7 държи над 50% от пазара, можем да сме почти сигурни, че ще гледаме същия сценарий след четири години и много потребители ще предпочетат да останат с него, въпреки официално спряната му поддръжка.

0/5 (0 Reviews)