Започна разработката на Xfce 4.16. Идва през 2020-а година

0
166
Xfce

Разработчиците на известната Linux среда обявиха началото на фазата на разработка на Xfce 4.16.

Разработчикът Simon Steinbeiß сподели в блог пост основни детайли относно развитието на графичната среда Xfce, заявявайки, че ще се опитат да се придържат към по-стриктно разписание.

След като тази година излезе версия 4.14, усилията вече могат да бъдат фокусирани върху разработването на следващото издание 4.16, чиято финална версия се очаква в рая на 2020-а година. Версия 4.15 се пропуска умишлено.

Xfce 4.16 ще изостави GTK2, ще използва GTK3, но не и GTK4. Wayland също засега не влиза в плановете. Simon Steinbeiß обяснява, че при цикъла на разработка на 4.14 са се опитвали да не правят визуални промени, но при 4.16 ще се направят различни промени във външния вид на някои компоненти, които са станали различни при портването през различните версии на GTK или още преди това са били различни.

Ще бъде обърнато внимание и на client-side декорациите, като се дава за пример заменянето на XfceTitledDialog, който се използва за всички диалози, с HeaderBar. При по-сложните компоненти обаче като файловия мениджър Thunar например, не се предвижда замяна с HeaderBar. Въпреки това разработчиците ще се опитат да предоставят консистентен външен вид.

При Xfce 4.16 са предвидени промени по различни компоненти. При Thunar, както вече споменахме, не се предвиждат големи промени, но ще има множество малки промени и подобрения в различни аспекти. Ще бъдат имплементирани повече възможности за плъгини, както и възможност за запазване на настройките за изгледа за всяка една директория поотделно.

По промените при панела вече се работи и благодарение на това разработчиците могат и да дадат първия скрийншот на работата до момента.

Прочетете още:  Windows 10 preview build 18277 идва с промени по файловия мениджър, слайдър за яркост, нови еможи и още

Започна разработката на Xfce 4.16. Идва през 2020-а година 1

Добавена е възможност за тъмен режим за панела, който може да бъде активиран дори и при използването на светли теми като Adwaita. Благодарение на client-side декорациите прозоречните граници на диалога за преференциите също ще изглеждат консистентно спрямо останалата част на диалога.

Към режима за автоматично скриване на панела се добавя и „slide out“ анимация, която прави така, че потребителят по-лесно да разбере къде е отишъл панелът.

Launcher плъгинът получава нова функция от garcon, която позволява показването на Desktop Actions на стартера в неговото меню, извиквано с десния бутон на мишката, например Open Private Window при Firefox. Засега функцията е в доста суров вид, но се работи по нея.

Започна разработката на Xfce 4.16. Идва през 2020-а година 2

Промени ще претърпят и други основни компоненти като workspace switcher, tasklist, настройките и особено настройките за дисплея ще получат специално повече внимание, като ще се въведе и scaled mirror поддръжка, ще се премахне xiccd чрез написването на собствен демон, който да си говори директно с colord, различни подобрения при управлението на енергопотреблението и още.

Повече подробности можете да научите от официалния блог пост.

5/5 (1 Review)