Жена осъди Microsoft за нежелан ъпгрейд към Windows 10

0
37
Judge Gavel


Жена от Саусалито Калифорния осъди Microsoft да ѝ заплатят $10 000 за нежелан ъпгрейд към Windows 10.

От месеци отразяваме насилствения начин, по който от Microsoft се опитват да накарат все повече потребители да преминат на Windows 10, както и съпротивата на самите потребители срещу различните нелоялни практики прилагани от компанията.

Най-накрая обаче потребител е решил да поведе съдебна битка срещу начина на инсталация, която спечели. Seattle Times съобщава, че Тери Голдщайн от Саусалито Калифорния е осъдила Microsoft за провален ъпгрейд към Windows 10, който е оставил системата на госпожа Голдщайн в лошо състояние, склонна към забивания, със забавена работа и е била неизползваема в продължение на няколко дни.

Многократно сме съобщавали за какви ли не проблеми при ъпгрейд към Windows 10, дори и с кумулативни ъпдейти, на вече ъпгрейднати системи, на които от Microsoft буквално не обръщат внимание, нито дават каквато и да било информация.

Голдщайн се е свързала с поддръжката на Microsoft, но оттам не са успели да оправят проблемите, които има. 10 000-те хиляди долара, които съдът присъжда тя да вземе, са за пропуснати ползи и нова система.

От Microsoft са обжалвали присъдата, но миналия месец са оттеглили жалбата. Говорител на компанията заяви, че не признават никаква вина, но са оттеглили оспорването, за да не се проточи процесът и да не се вдигат допълнително разходите.

На всекиго е ясно, че от Microsoft няма да усетят по никакъв начин сума от $10 000, но все пак присъдата показва, че нещо в действията им не е наред. Самоубийствената им политика започна с промоцията за безплатен ъпгрейд към Windows 10, когато започнаха и различните нелоялни практики като отказ да предоставя детайли за ъпдейтите, заблуждаващи попъпи за ъпгрейд, които не предоставят възможност за отказ, последван от попъп, при който дори и бутонът за затваряне приема ъпгрейда, заради която нелоялна практика от Редмънд имат проблеми в Китай, ограничаване на хардуера за старите версии на операционните им системи, като по този начин насилствено искат да прибутат потребителите към по-новия Windows 10; сменяне на статуса на ъпгрейда към Windows 10, за да стане автоматичен и да се инсталира без съгласието на потребителите, уж неволни ъпгрейди за преминаване към Windows 10, телеметрия, и пр., и пр., можем да продължим още много дълго, докато стигнем до публичното излагане пред цял свят и стотици хиляди хора, поради забраната за спиране на ъпдейтите, които можеха да доведат до загубата на човешки животи.

Прочетете още:  Излезе RC2 версия на инсталатора за Debian 9.0 Stretch

Много от тези причини карат все повече потребители да се заинатят и да не искат да ъпгрейднат, други мигрират на други операционни системи, трети зачеркнаха продуктите на Microsoft от списъка си, но имаше и много потребители, всъщност по-голямата част, с ниска компютърна култура, които буквално бяха принудени не по собствена воля да използват нещо, което не са пожелали по никакъв начин. Колкото и нелоялни да са действията на Microsoft, колкото и да ги обвиняват, че легална компания е започнала да се държи като вирус, спайуер или малуер, то изглежда, че стратегията им дава резултати.

Въпреки това една нова операционна система трябва да спечели своите потребители с качества, а не да бъдат завличани насила там. Остава да видим дали след изтичането на офертата за безплатен ъпгрейд, което ще стане след около месец, от Microsoft не са развалили окончателно отношенията си с крайните клиенти и корпорациите.

5/5 (1 Review)