Излезе X.Org Server 1.20.7 с множество промени при Modesetting и GLAMOR

0
48
X.Org Server

Тук е X.Org Server 1.20.7, който идва с множество промени при Modesetting и GLAMOR.

Matt Turner, който работи към Intel като разработчик по графичните карти при Linux, публикува седмото малко издание на X.Org Server от серията 1.20, което идва с някои важни промени и поправки най-вече при xf86-video-modesetting драйвъра и GLAMOR, но са налични промени и поправки и при Solaris, благодарение на Alan Coopersmith от Oracle.

Michel Dänzer от Red Hat също внася промени при modesetting драйвъра, XWayland и GLAMOR, като извикване на glamor_finish променливата от drmmode_crtc_set_mode, изчистване на pixmap storage на нов екран при оразмеряване на RandR, изчистване на работата на графичния процесор при xwl_present_flush и пр.

При GLAMOR Kenneth Graunke добавя функция за получаване на името на драйвъра чрез EGL_MESA_query_driver, а при modesetting драйвъра е направил промяна да се използва EGL_MESA_query_driver, за да се избере DRI драйвъра, ако това е възможно.

Има още една промяна при modesetting, направена от Aaron Plattner и тя е имплементирана проверка за това дали RandR е инициализиран преди да се извика rrGetScrPriv.

Засега не е ясно кога ще излезе X.Org Server 1.21, но разработката му започна още на 14.05.2018 и очевидно новата версия е доста закъсняла. Към момента обаче няма никакви новини за следващото издание.

Повече подробности относно промените при X.Org Server 1.20.7 можете да получите от официалния анонс.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Microsoft публикуваха поправка за проблем при .NET Framework, предизвикан от други ъпдейти