Ubuntu 20.10 инсталаторът ще включва автоматично TRIM при ZFS

0
125
Ubuntu

Ubuntu 20.10 инсталаторът ще пуска автоматично функцията TRIM, ако потребителят е избрал файловата система ZFS.

След като миналата година от Canonical за пръв път пуснаха експериментална ZFS поддръжка при Ubuntu 19.10 за всички дялове включително и root дяла, оттогава работата по осигуряването на стабилност и добавянето на различни функции за тази файлова система продължава с пълна пара.

Като допълнение към най-скорошната работа по криптирането на цели дискове със ZFS при Ubuntu 20.10, последните промени при инсталатора Ubiquity добавят възможност за разрешаване по подразбиране на функцията TRIM за всеки един zpool.

Промяната, направена от Jean-Baptiste Lallement пуска на автоматичен режим функцията TRIM при създаването на Zpool по време на инсталацията на Ubuntu 20.10 посредством опцията за монтиране autotrim=on.

Флагът autotrim=on прави така, че TRIM функцията се пуска автоматично, вместо да се налага изпълнението на командата zpool trim.

Финалната версия на Ubuntu 20.10 трябва да излезе през октомври месец тази година и ще е интересно да видим още какви промени ще бъдат направени по отношение на ZFS.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Purism споделят прогреса при супер сигурния Linux смартфон Librem 5