Linux Kernel. Новини около Linux ядрото и нови версии. Излезе версия 4.14 RC3

0
881
Linux Kernel

Linux Kernel или Linux ядрото е основна част от всяка една Linux операционна система, било то за домашна машина или сървър, около която се надгражда всичко останало.

Базиран е на операционната система Unix, като е написан от нулата от финландския студент по компютърни науки Linus Torvalds и се стреми към POSIX и Single UNIX Specification съвместимост. Създаден е през 1991-ва година, като Torvalds го е написал за личния си компютър.

Linux Kernel ядро

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 4.14 LTS.

Потвърдено е, че Linux Kernel 4.14 ще бъде LTS издание

Greg Kroah-Hartman потвърди, че следващото издание на Linux Kernel 4.14 ще бъде с удължена поддръжка.

Малко след като излезе финалната версия на Linux Kernel 4.13, работата по следващата версия 4.14 вече започна и ето, че и първите новини около новото ядро не закъсняха.

В блог пост Greg Kroah-Hartman потвърди, че Linux Kernel 4.14 ще бъде LTS (Long-Term Support) версия, което означава, че ще има удължена поддръжка спрямо нормалните издания.

Това ще стане с уточнението, че изданието 4.14 трябва да е относително безпроблемно. Ако има много проблеми, твърде е вероятно LTS статусът да остане за следващата версия.

Ако всичко върви по план, удължената поддръжка ще бъде за минимум две години, най-вероятно до ноември 2019-а година, и ще получава стабилните бакпорт кръпки за ядрото.

В блог поста Greg Kroah-Hartman още казва, че би бил доволен, ако някой има въпроси по въпроса, да му ги зададе на имейл и да дискутират, а също така ще е доволен и да се видят на LinuxCon^WOpenSourceSummit, на Plumbers конференцията в Лос Анжелис или на някоя от другите конференции, които ще се състоят до края на тази година.

Повече информация можете да намерите в официалния нанонс.

Третото RC издание на Linux Kernel 4.14 е налично за тестване

Излезе третото поредно RC издание на ядрото за Linux, по пътя към следващата финална версия 4.14.

Линус Торвалдс публикува новото издание от версията в разработка Linux ядрото 4.14 RC3. Това издание е много голямо и съдържа в себе си изключително много промени, а освен това ще е и издание с удължена поддръжка от цели шест години (LTS).

Във версия 4.14 на Linux Kernel се очакват много вълнуващи промени и подобрения, някои сред които са поддръжка за нов аудио хардуер, нови HID допълнения, Cgroup2 threading поддръжка, EFI подобрения, множество нови медийни драйвъри, множество подобрения при различните файлови системи, поддръжка за AMD Secure Processor, AMD Secure Memory Encryption, поддръжка за Intel 5-level paging, Nouveau DRM актуализации, мрежови драйвъри и още наистина много.

В официален анонс Линус Торвалдс казва, че 4.14 RC3 продължава да е доста мъчно издание и отчасти според него това е, защото изданието ще бъде LTS. Последното LTS издание 4.9 се е оказало едно от най-големите издания изобщо, защото всички са искали да участват в него.

Засега изглежда, че финалното издание на 4.14 няма да бъде чак толкова голямо, но най-вероятно ще има доста работа, която ще се свърши в последния момент, защото отново всички искат да участват в новото LTS издание, казва още Торвалдс.

Linux Kernel 4.14 RC3 можете да свалите от Камината или от Kernel.org.

Излезе Linux Kernel 4.14 RC5

Излезе следващата поредна версия на Linux ядрото в разработка 4.14 RC5 по пътя към стабилната версия, която се очаква скоро.

Прочетете още:  Ubuntu 20.04 LTS излезе официално. Наличен е за сваляне

Финалната версия на 4.14 се очаква до две-три седмици, в зависимост от това дали ще има осмо RC издание. Това е твърде вероятно да се случи, защото Linux Kernel 4.14 ще бъде с удължена поддръжка (LTS).

Във версия 4.14 на Linux Kernel се очакват много вълнуващи промени и подобрения, някои сред които са поддръжка за нов аудио хардуер, нови HID допълнения, Cgroup2 threading поддръжка, EFI подобрения, множество нови медийни драйвъри, множество подобрения при различните файлови системи, поддръжка за AMD Secure Processor, AMD Secure Memory Encryption, поддръжка за Intel 5-level paging, Nouveau DRM актуализации, мрежови драйвъри и още наистина много.

Засега няма официален анонс от страна на Линус Торвалдс.

Излезе Linux Kernel 4.14 RC6

Днес Линус Торвалдс обяви официалната наличност на поредната версия в разработка на Linux ядрото 4.14 RC6.

Обикновено новите издания идват в неделя, но това издание дойде в понеделник поради неочакван проблем. Не, проблем с Linux ядрото за щастие няма, а причината за забавянето е лошата интернет връзка на Торвалдс. Връзката е била толкова лоша, че той дори се е отказал въобще да пробва да публикува пакета.

Той съобщава, че това издание е малко по-голямо от неговите очаквания и че не е сигурен дали това е знак, че може да има извънредно RC8 издание и оставя въпроса отворен, като вероятността за това е напълно възможна.

Допълнително Торвалдс информира, че нещата вървят повече от нормално и в 4.14 RC6 по-голямата част са драйвъри за USB, медия, мрежи, GPU, input устройства и др.

Linux Kernel 4.14 RC6 ще бъде версия с удължена поддръжка (LTS) и се очаква да излезе до 2-3 седмици, в зависимост от това дали ще има осмо RC издание или не.

Излезе Linux Kernel 4.14 RC7

Излезе последното засега седмо RC издание на Linux ядрото от 4.14 клона в разработка. Както вече знаете, 4.14 ще е версия с удължена поддръжка (LTS) и към нея се подхожда с повече внимание.

Линус Торвалдс обяснява в официалния анонс, че RC7 е спокойно издание, с нормален размер и дори е било по-малко от очакваното, преди да се добавят и мрежовите поправки към него.

Изглежда обаче всички съмнения, че ще има осмо RC издание ще се оправдаят. Според Торвалдс проблемите, които е имало досега сочат именно това, но въпреки това не изключва и вариант през тази седмица всичко да мине гладко и осмото издание да се размине.

Засега официалната дата на излизане на версия 4.14 LTS е 12-и ноември 2017-а.

Има и една добра новина за потребителите на Radeon Polaris10 видео картите – в RC7 е поправена регресията, която предизвикваше невъзможност за събуждане на компютъра при приспиване в S3 режим.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.14 RC8

Излезе поредното RC издание на изданието в разработка на Linux Kernel 4.14 RC8, което ще е последното преди финалната версия.

Въпреки че Линус Торвалдс съобщава, че е била спокойна седмица на разработка и надеждите да няма RC8, то все пак се случи, както допускаше той по-рано.

Предвид това, че Linux ядрото ще бъде с удължена LTS поддръжка е добре да се изпипа всичко в детайли, за да може да се осигури необходимата стабилност.

Линус ще отиде на почивка със семейството си по случай Деня на благодарността и се надява всички да му изпратят промените достатъчно рано, за да няма нови забавяния.

Както винаги под капака са извършени множество промени и подобрения, като Линус отбелязва като най-забележимата за обикновените потребители промяна поправката на /proc/cpuinfo, където не се даваше информация в полезен вид за честотите при x86 от 4.13 насам.

Финалната версия 4.14.0 се очаква следващата събота, ако всичко върви по план.

Повече подробности можете да научите от този мейл лист.

0/5 (0 Reviews)