50% от профилите са фалшиви, твърди бивш съученик на Зукърбърг

0
30
50% от профилите са фалшиви

Бивш съученик на Марк Зукърбърг от Харвард отправи тежки обвинения, твърдейки, че 50% от профилите на Facebook са фалшиви. В специално изготвен доклад Aaron Greenspan заявява, че не съществува достатъчно прецизен начин, по който да се измери потребителската маса на социалната медия на месечна основа.

Според него официално обявените от Facebook данни за 2 милиарда активни потребители на месечна база са надценени в огромна степен и в тях влизат фалшиви и дублирани профили, като броят им всъщност е значително по-малък. В доклада си Greenspan обръща внимание, че това води до заблуда не само на потребителите, но също така и на инвеститорите и рекламодателите.

Той отправя обвинение, че благодарение на това Facebook продава реклами, които трябва да достигнат до милиони потребители, но всъщност те не съществуват, а цифрите за активните потребители просто подмамват рекламодателите и вдигат цените неимоверно.

Greenspan е на мнение, че данните за обявените 2 милиарда активни Facebook потребители на месечна база са такива поради наличието на множество фалшиви акаунти и се използват специални алгоритми, които заблуждават системата, че са реални.

Освен това според него фалшивите акаунти цъкат на рекламите на произволен принцип, а също така и харесват страници, за да заблудят алгоритмите на системата, защото фалшивите акаунти изглеждат реални, ако не следват определен модел на поведение. По този начин се заблуждават рекламодателите, а Facebook получава печалба чрез измама.

В отговор на сериозните обвинения от Facebook заявиха пред Mashable, че докладите отчитат реални факти, дори и те да се отнасят до фалшиви акаунти.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излезе Flatpak 0.8.3 с поддръжка за затворените драйвъри на Nvidia
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments