Атаките на криптовируси са се увеличили с осем пъти

0
42
KillDisk криптовирус иска рекордните 247 000 долара откуп


Атаките с криптиране на файлове отнемат на 55% от компаниите поне няколко дни, за да се справят с последствията от удара.

Атаките с криптовируси (ransomware) не само продължават да са заплаха за малкия и среден бизнес, но и се увеличават с осем пъти за последната година.

Такива са данните на Kaspersky Security Network, които по-рано тази година предупредиха, че криптовирусите или както са изветни още ransomware, стават все по-голям проблем. Те сочат, че компанията е засякла и блокирала 27 471 опита за криптиране на файлове на компанията в периода Q3 2015-Q3 2016, докато за предишния период те са отчели едва 3 224 атаки.

От Kaspersky предупреждават бизнеса, че трябва да са запознати в детайли с криптовирусите и да предприемат превантивни мерки. Като една от тези мерки се посочва обучение на персонала, в което да им се обяснява, че не трябва да отварят съмнителни имейли, защото криптовирусите най-често се появяват и заразяват по този начин.

Също така на служителите трябва да се обясни как да правят бекъп на важна информация, как да се обновява софтуерът на устройствата, с които работят, за да са винаги с най-новите защити и как да имплементират висококачествен антивирусен софтуер.

Шефът на маркетинга към Kaspersky Vladimir Zapolyansky казва:

„Заплахите и опасностите в сектора на малкия бизнес постоянно нарастват, което налага нуждата дори и малки фирми трябва да имат възможността да се защитят. Когато говорим за криптовируси, плащането на откупа не винаги гарантира, че жертвата ще получи важните си файлове и информация обратно. За да се подсигури надеждна защита срещу ransomware и други типове атака, бизнесът трябва да използва високотехнологични и актуални към днешна дата антивирусни решения като превантивна мярка. Винаги е било по-лесно да отблъснеш атаката, отколкото да се справяш с евентуалните поражения от нея“, казва специалистът.

Прочетете още:  Абсолютно невероятно, но 123456 е все още най-популярната парола по света

От Kaspersky предупреждават, че на бизнеса, който не се е защитил по подходящ начин, му предстоят трудни времена и изнасят информация, че на 55% от интервюираните фирми са им били необходими няколко дни, за да се справят с последствията от криптовирус атака.

0/5 (0 Reviews)