Bodhi Linux 5.1 е тук с поддръжка за нов хардуер

0
317
Bodhi Linux 5.1 е тук с поддръжка за нов хардуер

Излезе Bodhi Linux 5.1 е тук с поддръжка за нов хардуер и други новости.

Въпреки че за последните две години Ubuntu-базираната Linux дистрибуция Bodhi Linux нямаше ново издание и проектът изглеждаше практически мъртъв, преди няколко дни разработчиците пуснаха нова версия, която идва с поддръжка за нов хардуер и с други различни новости и подобрения.

Bodhi Linux е една от най-леките Linux дистрибуции, която намира място и в нашата класация и може да работи на машини, които са произведени преди над 15 години. Сега присъединяването на Rober “ylee” Wiley вдъхва нов живот на проекта и резултатът е налице под формата на ново издание.

На първо място Bodhi Linux 5.1 идва с нов образ за инсталация заедно с другите съществуващи версии. Досега дистрибуцията идваше в три варинта, но сега те стават общо четири – Standard, Legacy, AppPack и HWE.

На специална страница се обяснява в детайли на потребителите как да изберат правилния вариант за тях.

Стандартният вариант (Standard) е за машини, които са произведени през последните десет години и ако процесорът ви може да работи с 64-битова операционна система, то това е вашият избор.

Legacy вариантът е 32-битовата версия на Bodhi Linux, използва Linux ядро с версия 4.9.0-6-686 и е създаден за машини, произведени преди 15 години и повече. В тази версия не е включен PAE extension, защото не се поддържа от повечето стари машини.

Hwe изданието също е за машини, които са произведени през последното десетилетие, но в него се използва Hardware Enablement (HWE) пакетът на Ubuntu, който е предназначен за работа с най-нов хардуер. Ако сте с модерен хардуер, то това е вашият избор. Това издание използва Linux ядро с версия 5.3.0-42.

Прочетете още:  Microsoft отново анонсират, че се задава нещо грандиозно

AppPack вариантът представлява версия, която позволява минимална базова инсталация, даваща възможност на потребителя да инсталира точно този софтуер, от който има нужда, без в системата му да присъстват ненужни пакети.

Bodhi Linux 5.1 е тук с поддръжка за нов хардуер

AppPack обаче може да се използва и като разширен вариант на стандартната версия, като потребителя има богат избор от най-различни теми и програми като VLC, LibreOffice, GIMP, Filezilla FTP Client, файловия мениджър PCManFM и др. Ако все пак не намерите необходимия ви софтуер, то можете да посетите магазина за приложения на Bodhi Linux и да инсталирате каквото ви трябва.

Bodhi Linux 5.1 идва и със собствена графична среда, наречена Moksha, която е наследникът на Enlightenment 17. Moksha позволява смяна на темата, смяна на икони, добавянето на различни инструменти на десктопа, добавяне на различни модули и пр.

Ако искате да изпробвате Bodhi Linux 5.1, то можете да свалите наличните образи от официалната страница на проекта.

Минималните изисквания са както следва:

  • 500 MHz процесор
  • 128 MB RAM
  • 4 GB дисково пространство

Препоръчителните изисквания са:

  • 1.0 GHz процесор
  • 512 MB RAM
  • 10 GB дисково пространство
0/5 (0 Reviews)