Devuan Linux без systemd достигна версия 1.0.0 RC

0
44
Излезе RC изданието на Linux дистрибуцията без systemd - Devuan 2.0 ASCII


Създателите на проекта Devuan публикуваха първото RC (release candidate) издание на Debian базираната GNU/Linux дистрибуция, която не използва systemd по какъвто и да било начин.

Devuan е проект, който се опитва да създаде Linux дистрибуция, която не използва по никакъв начин systemd, базиран на Debian.

Днес излезе и първото RC издание на дистрибуцията – Devuan Jessie 1.0.0 RC, като очевидно остава още малко до излизането на финалното издание.

В имейл, който е бил изпратен до последователите на проекта, самопровъзгласилите се „Юникс Админ Ветерани“, които стоят зад проекта, казват:

„Devuan Jessie release candidate изданието вече е близо до LTS стадий, универсална основна дистрибуция, която не използва systemd и е в оригиналния дух на Debian. Финалното издание на Devuan Jessie ще се появи скоро след това RC издание и тогава ние ще се фокусираме върху нашия тестови клон „Ascii.“

Проектът Devuan се появи след възникнало недоволство срещу решението на Debian да използват systemd за init система за дистрибуцията.

„Не искаме да бъдем насилвани да използваме systemd като заместител на традиционния UNIX sysvinit init, защото systemd предава UNIX философията“, написаха недоволните още през 2014-та година, като се аргументираха, че systemd дава много по-малко контрол и точно поради това считат, че предава UNIX философията.

В резултат на това, групата решава да създаде своя собствена дистрибуция на базата на Debian, като обещаха издание през 2015-та година, но успяха да изкарат бета версия през април 2016-та.

След това последва втора бета версия, а сега RC изданието е на разположение за сваляне от [url=https://files.devuan.org/devuan_jessie_rc/“ target=“_blank]files.devuan.org[/url]. Дистрибуцията има възможност за стартиране в жив режим, да се инсталира или да бъде използвана като embedded издание.

Прочетете още:  NVIDIA помага на Linux с публикуване на документация

До момента осем дистрибуции са решили да използват Devuan за основа и това са Refracta, good-life-linux, Gnuinos, Crowz, Exe GNU/Linux, Nelum-dev1, heads и Star.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments