Facebook ще криптира връзката в чата

0
39
Facebook


От Facebook възнамеряват да криптират връзката при Messenger, мобилното им приложение за чат.

Криптирането от край до край ще бъде осъществено със сигурния протокол Signal, който е предпочитан и от Едуард Сноудън. Този протокол пречи на различни зложелатели и кибер-престъпници, както на когото и да било другиго, да прониква в чатовете и да ги чете.

Засега само ограничен брой потребители ще имат достъп до така наречените „тайни разговори“ (secret conversations) при Android и iOS (iPhone и iPad). За това, че пускат опцията само за някои потребители Facebook бяха веднага разкритикувани от различни хора.

Christopher Soghoian написа, че по този начин ще спечелят само напредналите потребители, които имат времето и знанията да търсят скрити функции:

Opt-in encryption favors educated users who have the time to learn about obscure security settings. Not cool Facebook.
— Christopher Soghoian (@csoghoian) July 8, 2016

Matthew Green, криптограф и професор в Johns Hopkins казва, че потребителите ще трябва да включват криптирането за всеки един отделен чат. Той е прегледал по-ранна версия на начинанието и е открил, че се използва протоколът Signal с локални сървъри.

Anyway, this adds 900M users to the column of people who have encrypted messaging. Seems hard to put that genie back in the bottle.
— Matthew Green (@matthew_d_green) July 8, 2016

От Facebook казват, че не искат да притесняват потребителите и идеята е да тестват и съберат мнения, без да притесняват своите близо 900 милиона потребители. Понеже криптирането се поддържа само на едно устройство, от компанията заявяват, че услугата може да не удачна за всеки потребител. Те обясняват, че прехвърлянето на цялата услуга към криптиране е изключително трудна и това не може да стане наведнъж. Криптирането на връзката от край до край ще се появи в по-големи мащаби до края на годината.

Прочетете още:  Излезе Mesa 18.0.3 с някои важни подобрения
0/5 (0 Reviews)