Новият Linux за коли идва с по-голяма хардуерна поддръжка и нова версия

0
80
Новият Linux за коли идва с по-голяма хардуерна поддръжка и нова версия


Automotive Grade Linux или просто AGL се сдоби с нова версия, която е кръстена UCB 2.0 и носи със себе си разширена хардуерна поддръжка.

За автомобилните производители, които участват в проекта това е голяма стъпка напред и новината определено е вълнуваща.

Automotive Grade Linux е построен върху операционната система на Samsung – Tizen, която се използва в някои смартфони и смартчасовници, с намерението дялът на тези устройства да расте.

Automotive Grade Linux е сформиран като платформа, която се стреми към създаването на стандартизиран модел, върху който автомобилните производители могат да разработват ефективни инфотейнмънт системи. Той включва home екран, контролно табло, табло за статуса, медиен плейър, Google Maps, HVAC контрол, аудио стрийминг, блутуут хендсфрий разговори, приложение за новини и пр. AGL е създаден изначално за използване в електромобили, където е и бъдещето на съвременното автомобилостроене.

Това, че Automotive Grade Linux е с отворен код е огромно преимущество пред останалите подобни системи, защото позволява на абсолютно всеки разработчик или производител на коли да го модифицира по начин, който му харесва, да добавя свои приложения и функции. Засега отзивите са, че AGL е много по-гъвкав от вече познатите инфотейнмънт системи iDrive на BMW и CUE на Cadillac.

Новият Linux за коли идва с по-голяма хардуерна поддръжка и нова версия 3

Новата версия на Linux дистрибуцията идва с поддръжка за дисплеите на задните седалки с видео плейбек, което ще дава възможност на пътуващия на задната седалка пасажер да контролира видеото от своя тъч скрийн. Налично е и аудио рутиране, което поддържа Tizen и [url=https://www.genivi.org/“ target=“_blank]GENIVI[/url]. (в името на GENIVI сричката IVI означава „in-vehicle infotainment“). Още се предоставя нова тестова инфраструктура и нова среда са разработване.

Прочетете още:  Вграденото блокиране на реклами при Google Chrome дойде в експериментален билд

Поддръжката на хардуер е разширена многократно в сравнение с миналото издание от януари месец тази година. Сега са добавени множество дънни платки на Intel, Raspberry Pi, хардуер от [url=http://www.nxp.com/“ target=“_blank]NXP[/url], [url=https://developer.qualcomm.com/hardware … board-410c“ target=“_blank]DragonBoard[/url] на Qualcomm, Vayu EVM та TI.

В проекта е залегнала и специална система, която ще възпира хакерите, като няма да позволява комуникация между приложенията и messaging bus на автомобила, а фреймуъркът на приложенията ще позволява работата само на одобрени предварително приложения.

Новата версия на Automotive Grade Linux ще се появи в Токио тази седмица.

0/5 (0 Reviews)