GRUB 2.02 е готов, очаква се официален анонс

0
53
GRUB


Изминаха цели пет години откакто излезе версия 2.00, но ето, че дългото очакване приключи. GRUB 2.02 вече е наличен за сваляне и ще бъде обявен официално всеки момент.

Освен дългото чакане, новата версия си заслужава и заради множеството подобрения и нови функции.

Една от интересните нови функции е поддръжката за морзов код, като се използва говорителят на компютъра, което може да е полезно за хора, които имат проблеми със зрението, но тази функция по-скоро е предоставена за забавление.

Новостите при GRUB 2.02 са наистина много, но ще изброим някои от тях. Добавени са нови графични опции на менюто, добавен е TrueCrypt ISO loader, подобрено е директното зареждане на FreeDOS, добавена е нейтив MingW поддръжка, някои GRUB инструменти са пренаписани на C.

Разширена е мрежовата поддръжка, вече се позволява конфигурирането на парсирането на файловете при EFI, ARM U-Boot и EFI портовете, подобрена е EFI поддръжката, добавен е нов инструмент grub-macbless, направени са подобрения при представянето и GRUB вече може да бъде инсталиран на EFI под Windows.

Също така е добавена и Coreboot frame-buffer поддръжка, зареждане на различни инструменти от флаш памет или външен диск, CBFS поддръжка, ZFS LZ4/5 поддръжка, подобрено е управлението на LVM дялове, добавена е поддръжка за компресирани HFS+ дялове, експериментална 64-bit EXT2 поддръжка, GPT PReP поддръжка и още много.

Ако искате да се запознаете в детайли с всички нововъдения, можете да разгледате официалния списък с промените.

Засега все още няма официален анонс за номата версия на GRUB 2.02, но тя вече може да бъде свалена от Git.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Майкрософт дава повече детайли относно събираната информация чрез телеметрията