Инсталиране на iOS приложения от трети страни без джейлбрейкинг? Вече е възможно!

0
69
Инсталиране на iOS приложения от трети страни без джейлбрейкинг? Вече е възможно!

Разработчик анонсира магазин за iOS приложения с отворен код, който не изисква джейлбрейкинг (jailbreaking).

От Apple, за разлика от Google при Android, не разрешават инсталиране на софтуер от трети страни при iOS, а само от техния App Store. Единственият начин да инсталирате приложение от трети страни е чрез така нареченият джейлбрейкинг (jailbreaking) на вашия iPhone.

Сега обаче се появява и друга алтернатива в лицето на магазина с отворен код AltStore, създаден от разработчика Райли Тестът, позволяващ инсталирането на приложения от трети страни при iOS, дори и при най-новата версия iOS 13.

Райли Тестът обяснява, че AltStore не разчита на бизнес сертификати, което нарушава правилата на Apple, които от своя страна следят стриктно за това и преследват безмилостно нарушителите, а вместо това се възползва от малко известна услуга за разработчици, използваща Xcode – комплекта за разработване на Apple.

Тази услуга е особено полезна за тези, които искат да изпробват своите приложения безплатно, имайки предвид, че Apple акаунтът за разработчици струва $99 годишно. AltStore излъгва системата, карайки я да си мисли, че приложенията, които искате да инсталирате са разработени от вас.

Използвайки легалния метод, който е разрешен от самите Apple, те не могат да заведат иск срещу Тестът и нямат полезен ход, освен да направят промени в операционната система iOS на системно ниво.

За да се осъществи инсталацията е необходимо да имате инсталирано десктоп приложението AltServer, за което разработчикът обяснява, че работи във фонов режим и просто очаква идващи връзки от AltStore. Когато се осъществи връзка, AltStore изпраща преработеното приложение чрез Wi-Fi, използвайки същата iTunes WiFi синхронизираща инфраструктура, която използва и Apple за безжично инсталиране на приложения.

Прочетете още:  Сгъваем смартфон на Google - патент показва плановете на компанията

За идентификация на потребителя пред сървъра за разработчици на Apple AltStore използва вашето Apple ID и парола, които не се споделят с трети сървър, а си остават на вашия телефон, в ключодържателия на устройството.

Засега в AltStore се предлага само приложението Delta NES Emulator, но с официалното отваряне на магазина на 28-и септември ще бъдат добавяни все повече приложения с течение на времето. Заинтересованите потребители могат да разгледат кода на AltStore в GitHub.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments