Излезе финалната версия на Linux Kernel 5.6

0
74
Linux Kernel

Тук е финалната версия на Linux Kernel 5.6. За малко да има още едно RC издание.

Линус Торвалдс обяви официалната наличност на най-новата стабилна версия на Linux ядрото – Linux Kernel 5.6. Той съобщава, че се е двоумил дали да не пусне още една RC версия, защото промените са били повече, отколкото му харесва, но те са предимно мрежови поправки и David Miller е изразил мнение, че няма нищо тревожно.

Linux Kernel 5.6 е доста вълнуващо издание, защото идва с големи промени като дългоочакваната имплементация на VPN услугата WireGuard, след излизането на USB 4.0 спецификациите, по най-бърз начин беше имплементирана първоначалната поддръжка на стандарта в ядрото за AMD, Intel и ARM, добавен е нов генеричен дрйвър за охлаждане на процесора при покой.

Продължава работата по Intel Gateway SoC, налична е поправка за ASUS лаптопите с AMD Ryzen CPU, които вече няма да прегряват, при AMDGPU е добавена ресет поддръжка за Renoir и Navi видео картите, налични са различни подобрения при x86 кода, добавена е Ingenic X1000 SoC поддръжка, AMD k10temp драйвърът най-после докладва волтажа за Zen процесорите.

При Linux Kernel 5.6 още е добавена поддръжка за Amazon Echo, добавена е първоначална поддръжка за AMD Zen 3 процесорите, memmove() е по-бърз за Intel Ice Lake, Async DISCARD поддръжка за Btrfs, подобряване на бързодействието при файловата система EXT4, различни поправки за NVMe и BFQ, подобрения при бързодействието на Intel 2.5G драйвъра, имплементирана поддръжка за Intel Virtual Bus и още хиляди подобрения и поправки.

Сега, с официалното идлизане на Linux Kernel 5.6 се отваря и merge прозорецът за следващото издание Linux Kernel 5.7, чиято финална версия се очаква някъде през юни. Торвалдс обаче се чуди дали обстановката около коронавируса ще забави работата по ядрото, въпреки че до момента пандемията не е попречила по никакъв начин на разработката на Linux ядрото.

Прочетете още:  Излезе Mesa 19.3 RC6 по пътя към финалната версия другата седмица

Официалния анонс за излизането на Linux Kernel 5.6 можете да видите тук.

5/5 (1 Review)