Излезе Kali Linux 2019.4 с нова графична среда и нов инкогнито режим

0
336
Kali Linux

Тук е последното за тази година издание на Kali Linux 2019.4, което идва с интересни промени на различни фронтове.

Излезе последното за тази година издание на Debian-базираната Linux дистрибуция Kali Linux 2019.4 за етични хакери и тестери на слабости от пробив. Новото издание идва с много интересни промени, вижте какви.

Като една от най-големите промени можем да отчетем смяната на графичната среда. От известно време насам Kali Linux използваше графичната среда GNOME, но сега тя е заменена от леката Xfce.

В анонса се обяснява, че решението е взето, защото GNOME може да предлага много полезни функции, но те водят до натоварване и е било преценено, че подобно натоварване не е необходимо в дистрибуция с целите на Kali. Освен това причина е и желанието за промяна на външния вид на дистрибуцията с нещо ново и свежо.

С промяната на графичната среда идва и другата новост под формата на нов режим „Под прикритие“ (Incognito Mode), чиято идея е да не привличате нежелани погледи на обществено място.

Ако сте в интернет кафе или на друго публично място и изпробвате сигурността на инфраструктурата, много погледи могат да бъдат привлечени от логото на Kali Linux, което е под формата на дракон и хората да се запитат какво правите.

Затова, само с едно цъкане на мишката, разработчиците са добавили възможност външният вид да се промени и да стане като този на Windows 10, което ви осигурява по-голямо спокойствие и да се слеете с тълпата.

Веднъж щом приключите и сте на по-усамотено място, стартирайте скрипта наново и ще се върнете към вашата Kali тема. Като магия!

Излезе Kali Linux 2019.4 с нова графична среда и нов инкогнито режим 1

В опит да се заинтригуват още повече ползватели на Kali, разработчиците се опитват да направят дистрибуцията лесна за всекиго. Като част от минали усилия може да се отбележи прехвърлянето на кода в GitLab, а сега документацията е прехвърлена към Markdown в GitLab, като така не само екипа на Kali, но и всеки друг ще може да помогне на проекта, ако има това желание. Разработчиците окуражават всеки да вземе участие.

Прочетете още:  ThinkPad лаптопите с два вентилатора ще могат да бъдат контролирани при Linux Kernel 5.8

Интересна промяна при Kali Linux 2019.4 е възможността за използване на файловата система BTRFS за руут дяла, което дава възможност за възстановяване от стари снапшоти при проблеми.

Понеже функцията е нова, тя още не е имплементирана в инсталатора, но щом разработчиците получат обратна връзка от потребителите за това как тя работи при всички, следващата стъпка е добавянето ѝ в инсталатора.

Kali Linux 2019.4 дава и възможност да използвате PowerShell, ако наистина имате нужда от това. Необходимите зависимости вече са инсталирани по подразбиране при новите инсталации и така инсталирането на PowerShell става съвсем лесно, само с една команда.

Излезе Kali Linux 2019.4 PowerShellKali Linux 2019.4 PowerShellДруга функция, за която разработчиците са особено развълнувани да съобщят, е NetHunter Kex. Тази нова функция позволява да свържете вашето Android устройство към HDMI изход заедно с Bluetooth клавиатура и да получите пълен Kali Linux десктоп от телефона.

Излезе Kali Linux 2019.4 с нова графична среда и нов инкогнито режим 2

Трябва да видите тази функция в действие, за да повярвате. Преди да я изпитате, няма да разбере какво точно ви дава тя. С достатъчно мощен смартфон NetHunter Kex ви дава възможност да изпитате изживяване, сходно на това, което ви дава мощен ARM компютър, който се побира в джоба ви. Възможностите, за които можете да използвате тази функция са огромни.“, се казва в анонса.

Още интересни новости относно Kali Linux 2019.4 можете да научите от официалния анонс.

5/5 (2 Reviews)