Излезе Windows Terminal Preview v0.7

0
125
Излезе Windows Terminal Preview v0.7

Излезе Windows Terminal Preview v0.7. От Майкрософт се хвалят, че крашва по-малко.

Дойде нова preview версия на Windows Terminal с версия 0.7 с различни новости за потребителите, които ще го използват.

Kyla Cinnamon обяснява, че при Windows Terminal Preview v0.7 разработчиците са добавили възможност за Panes или казано по друг начин – отделни прозорци в рамките на един таб. По този начин можете да имате няколко прозореца в един таб, вместо да превключвате към други табове.

Създаването на нов прозорец в хоризонтално направление по подразбиране става с Alt+Shift, а Alt+Shift+ се използва за вертикално създаване. Добавени са и клавишни комбинации за преместване на фокуса нагоре, надолу, наляво и надясно , а също така и оразмеряване на прозореца в четирите посоки.

Потребителите трябва да имат предвид, че към момента отварянето на профила по подразбиране става само в нов прозорец. Конфигурирането на това поведение и отварянето на профил по ваш избор, ще бъде възможно в бъдещи издания, уверява Cinnamon.

Друга голяма функция при Windows Terminal Preview v0.7 е възможността за пренареждане на табовете. От екипа благодарят на Windows инженера James Clarke, който е имплементирал тази възможност.

Засега обаче потребителите трябва да знаят, че не могат да пренареждат табовете, ако са отворили терминала като администратор, защото той ще се срине моментално. Допълнително потребителският интерфейс на таба ще изчезва от време на време при преподреждане на табовете. Проблемът вече е заведен в GitHub.

Излезе Windows Terminal Preview v0.7 1

Сред другите подобрения виждаме по-малко сривания при бързо отваряне и затваряне на табове, потискане на промяната на имената в тайтъл панелите на табовете, по-тънка граница, която вече показва използвания accent цвят, който е настроен от цветовите настройки. Ако не е зададен такъв цвят, границата ще е бяла.

Прочетете още:  Днес поддръжката на Windows 7 приключи официално. Какво следва оттук насетне?

Налични са и подобрения при шрифта Cascadia Code, чийто код беше отворен наскоро от Майкрософт. Добавена е поддръжка за кирилица, виетнамски и гръцки. Налична е версия, която идва без coding ligatures (Cascadia Mono), добавена е powerline (Cascadia Code PL) версия на шрифта.

Повече подробности около Windows Terminal Preview v0.7 можете да получите от официалния анонс.

5/5 (1 Review)