Майкрософт отвори кода на тяхната C++ стандартна библиотека и на шрифта Cascadia

0
76
Отвореният код е важен за 99% от бизнеса

Майкрософт отвори кода на важна част от техния MSVC / Visual Studio – C++ стандартната библиотека. Също така отвориха кода и на конзолния шрифт Cascadia Code.

Противно на позицията си, която поддържаше дълги години като противник на отворения код, постоянно натъртвайки колко е вреден, от Майкрософт продължават с пълна пара да отварят кода на различни техни компоненти.

Доста изненадващо за някои компанията от редмънд обяви официално, че отваря кода на C++ Standard Library (STL), която се използва в MSVC tool-chain и Visual Studio. Вече е създаден проект в GitHub, а библиотеката е налична под лиценза Apache License v2.0 с LLVM Exception.

От Майкрософт са публикували и разписан план с предстоящите задачи, които трябва да се свършат, но предвид скорошното публикуване на проекта, засега само първата точка е изпълнена. На по-късен етап ще бъде предоставена CMake билд система, тестове, интеграция, решаване на различни проблеми и още.

Изненадите обаче не свършат дотук. Днес от Майкрософт обявиха отварянето на кода и на конзолния шрифт Cascadia Code. Това е нов шрифт, разработен наскоро от компанията за работа в Windows Terminal.

Cascadia Code е monospace шрифт, който е разработен с идеята да бъде използван при Visual Studio и Visual Studio Code. В GitHub вече е налична TTF версия, която можете да изтеглите и ако ви хареса да използвате. Кодът на Cascadia Code се разпространява под SIL Open Font лиценза.

Светът бавно, но сигурно преминава към отворен код и никой не може да избегне тази тенденция. Дори яростни противници като Майкрософт осъзнават това и поемат по същия път. Няма нужда да се заблуждаваме, че те изпитват някакви топли чувства към отворения код, но както всяка една бизнес компания те са принудени да избират най-доброто.

Прочетете още:  ITU-T искат намаляване на размера на видео файловете двойно

В лицето на отворения код в Майкрософт виждат възможност за намаляване на разходите по разработка, което е и едно от главните му преимущества. Така разработчици от цял свят ще се включат в разработването на продуктите на компанията и ще ги подобряват практически безплатно, а Майкрософт ще продължи с опитите да запази господстващото си положение в една нова и променяща се среда.

5/5 (1 Review)