Майкрософт пуснаха Windows Terminal v0.3

0
102
Windows Terminal

От Майкрософт публикуваха нова версия на Windows Terminal, който е все още в разработка. Новата версия идва с много нови функции, вижте какви.

От Майкрософт обявиха за пръв път Windows Terminal на годишната си конференция за разработчици и обещават финалното издание на Windows Terminal да предлага много възможности, да изглежда добре, да дава високо ниво на персонализация, да поддържа еможи, добре изглеждащ текст, табове и да предлага бързина, комбинирайки най-доброто от Command Prompt и PowerShell.

Версия 0.3 все повече се приближава към обещанието, предлагайки куп новости, а версията беше определена от компанията в Twitter пост като „ОГРОМНА„.

Подобрен Dropdown Button Layout

От Майкрософт с гордост съобщават, че оформлението на бутона за падащото меню е променено, получава нов размер и са добавени нови цветове за фона и сега стои вдясно на последно отворения таб. Бутоните за минимизиране, максимизиране и затваряне също са с променен цвят, за да предложат по-приятна работа с терминала.

Windows Terminal v0.2:

Майкрософт пуснаха Windows Terminal v0.3 1

Windows Terminal v0.3:

Windows Terminal title bar

Достъпност

Екипът от разработчици е започнал да добавя в Windows Terminal някои технологии за подпомагане на хора с увреждания, които бяха имплементирани в Windows 10 1703. Narrator приложението може да проучва съдържанието, да навигира през него и да чете съдържанието от контролите на потребителския интерфейс и съдържанието на текста.

Прочетете още:  FFmpeg идва с Vulkan поддръжка

Засега повечето опции по достъпност са в етап на първоначална имплементация и тепърва предстоят големи промени в бъдещи актуализации.

Подобрен потребителски интерфейс

От Майкрософт се хвалят, че потребителите вече могат да влачат Windows Terminal посредством мишката от която точка на тайтъл бара искат. За някои може да изглежда смешно, но изглежда разработчиците много се гордеят с това постижение.

Майкрософт пуснаха Windows Terminal v0.3 2

Нови настройки

Разработчиците съобщават, че наравно с увеличаването на възможностите на приложението, те също така са добавили и нови допълнителни настройки за конфигуриране, но не споменавт конкретно какви.

Персонално наименование на табовете

Добавена е нова функция, която позволява на потребителите да преименуват имената на табовете от всеки един профил. Промяната на името става с  "tabTitle".

Използването на това свойство ще промени името, дадено от shell профила и според компанията ще помогне за по-лесното различаване на различните профили.

Майкрософт пуснаха Windows Terminal v0.3 3

Майкрософт пуснаха Windows Terminal v0.3 4

Azure Cloud Shell Connector

Сега вече можете да се свържете към Azure Cloud Shell в терминал. Azure Cloud Shell е браузърно базиран команден инструмент, хостнат в облака и ви дава възможност да получите достъп до вашите файлове и проекти в Azure.

Допълнително са добавени нови опции за фоновете и възможност за добавянето на нови изображения за фон, налични са подобрения при селектирането на текст, добавена е възможност за промяна на клавишни комбинации, актуализирано е About менюто и още.

Пълния списък с промените можете да прегледате в официалния анонс.

5/5 (1 Review)