Излезе LibreOffice 6.1.0.3 Fresh за Linux, macOS и Windows

0
35
LibreOffice

Новата версия 6.1.0.3 на офис пакета с отворен код LibreOffice от клона Fresh е вече тук. Тя идва с множество подобрения и новости, които подобряват още повече приложението и ще зарадват потребителите. Поради причината, че LibreOffice е кросплатформен, както винаги при всички версии, така и при 6.1.0.3, наличност е осигурена за всички големи платформи – Linux, macOS и Windows.

Новата версия на LibreOffice идва с актуализирани онлайн помощни страници с текстови и примерни файлове, които да помагат на потребителите при използването на функциите на офис пакета, както и по-лесното им намиране. Linux потребителите получават по-добра интеграция с графичната среда KDE Plasma 5, вече се използват нейтив GTK+ 3 интерфейсите при диалоговите прозорци, а при GNOME-базираните десктоп среди по подразбиране бива използвана темата за икони Elementary.

За всички е добавено ново Page меню, както са реорганизирани и менютата при Draw, а целта е по-добра хомогенност при различните модули. Управлението на изображенията е преработено из основи, което води до повишена бързина, особено при отваряне на документи, създадени с Microsoft Office, подобрен е EPUB експорт филтърът, който получава по-добра поддръжка за линкове, бележки под линия, таблици, изображения, персонализиране на метадата и вградени шрифтове.

Windows потребителите получават нова тема за икони, чието име е Colibre. Целта на тази тема е да следва основния дизайн, който от Майкрософт наложиха при последната си версия на тяхната операционна система Windows 10. LibreOffice Online също получава големи подобрения за всичките си модули и подобрен потребителски интерфейс.

72% от промените при LibreOffice 6.1.0.3 идват от големи компании като Red Hat, Pardus, Collabora, CIB, SIL и други, а останалите 28% идват от доброволци. От The Document Foundation считат LibreOffice 6.1 за все още нестабилен и препоръчват използването му само от напреднали потребители. За останалите се препоръчва използването на LibreOffice 6.0 версиите, които ще се поддържат до 29-и май 2019-а година.

Прочетете още:  Съдят Apple за кражба на технология
0/5 (0 Reviews)