Излезе Manjaro 19.0 Kyria с Gnome, KDE и XFCE

0
201
Излезе Manjaro 19.0 с Gnome, KDE и XFCE

Тук е Manjaro 19.0 Kyria с графичните среди Gnome, KDE и XFCE и много поправки и подобрения.

От екипа, който разработва Arch-базираната rolling release Linux дистрибуция Manjaro, обявиха с гордост своето следващо издание, което идва с множество промени и подобрения. Manjaro 19.0 носи кодовото наименование Kyria и е наличен с графичните среди Gnome, KDE и XFCE. Използва се Linux Kernel 5.4 LTS, което е ядро с удължена поддръжка, а целта е предоставяне на стабилност.

Xfce остава водещото издание и като такова то получава повишеното внимание на разработчиците. Според тях много малко други дистрибуции могат да се похвалят с толкова изпипано Xfce издание. Manjaro 19.0 Kyria идва с Xfce 4.14, като от екипа на са се фокусирали около подобряването на използваемостта от страна на потребителя при десктопа и прозоречния мениджър.

Новото издание идва и с нова тема, наречена Matcha. Добавена е нова удобна функция, която позволява на потребителите да запазват различни дисплей профили и възможността да избират между тях в различни моменти. Също така е добавена функция за авто прилагане на профили при включване на нови дисплеи.

От своя страна KDE Plasma изданието идва с Plasma 5.17, на която от екипа са придали уникален изглед, който е преработен из основи за новата версия. Пълните версии на Breath2-themes темите предоставят тъмни и светли варианти, налични са профили при Konsole, анимирани слаш скрийнове, скинове за Yakuake и още.

Текстовият редактор Kate получава допълнителни цветови схеми и се предлага Plasma-Simplemenu като алтернатива на стандартното меню Kickoff-Launcher. Разработчиците обясняват, че с богатата колекция от KDE-Apps 19.12.2 приложения Manjaro 19.0 KDE се стреми да бъде повратливо и елегантно издание, което да може да задоволи вашите ежедневни нужди.

Прочетете още:  Излезе NixOS 20.03 „Markhor“

GNOME изданието на Manjaro 19.0 Kyria използва версията 3.34 тази графична среда и включва в себе си освежаване на изгледа на десктопа и на някои приложения. Настройките за избиране на тапет също търпят подобрения, даващи възможност за още по-лесно избиране на персонализирани тапети.

По подразбиране е добавен динамичен тапет, който се сменя автоматично. GNOME 3.34 също така идва с функция за създаване на папки при application overview само със завлачването на икона от приложение върху икона от друго приложение.

Добавен е нов Gnome-Layout-Switcher, който позволява лесната промяна на десктоп оформлението. Наличните оформления са Manjaro, Vanilla Gnome, Mate/Gnome2, Traditional Desktop/Windows, Modern Desktop/MacOs, Unity/Ubuntu.

Също така, ако Nightlight е активиран, превключването от тъмна към светла тема и обратно става автоматично. Добавена е и нова тема за екрана за вписване и нова версия на GameMode на Feral Interactive.

Всички версии на Manjaro 19.0 идват с обновената версия на фронтенда на пакетния мениджър Pamac 9.3. Добавен е по-стабилен бекенд, който се грижи за стабилни операции, подобрено е сортирането на пакетите при GTK интерфейса, който използва Pamac, по подразбиране е добавена Snap и Flatpak поддръжка.

Понеже Manjaro е rolling release и е винаги най-новата версия само с обикновен ъпдейт, потребителите, които вече имат налични инсталации, просто трябва да обновят системите си, за да бъдат с най-новата версия и да получат всички промени, които се предлагат от екипа на дистрибуцията. Ако искате тепърва да инсталирате Manjaro, можете да посетите страницата за сваляния тук.

Повече подробности относно новото издание Manjaro 19.0 Kyria можете да научите от официалния анонс.

5/5 (2 Reviews)