Излезе Mesa 19.3 с множество поправки за AMD и Intel

0
62
Mesa Vulkan

Тук е поредната версия на Mesa 19.3, която идва с множество поправки за AMD и Intel.

След забавяне от няколко седмици поради различни проблеми, които блокираха издаването на финална версия, най-накрая тук е финалното стабилно издание на Linux графичния драйвърен пакет за Vulkan и OpenGL с отворен код Mesa 19.3.

Новото издание на Mesa е ключово за 3D екосистемата с отворен код със своите подобрения и поправки при видео картите на AMD и Intel, но и при други компоненти. Ето някои от по-важните промени, сред които виждаме нови Vulkan разширения и сливане на Valve ACO шейдър компилатора с основния код:

С добавянето на SPIR-V компилатора е добавена и OpenGL 4.6 поддръжка при Intel i965/Iris драйвъра, добавена е SPIR-V 1.4 поддръжка, налични са различни Vulkan разширения като shader_subgroup_ballot, KHR_shader_clock, KHR_shader_float_controls, shader_subgroup_vote и др., Valve ACO шейдър компилатора вече се предлага при GFX8 до GFX10 Navi AMD видео картите при RADV драйвъра, като поддръжката може да се активира с променливата RADV_PERFTEST=aco.

Подобрено е представянето при Intel Gallium3D драйвъра, налични са различни подобрения при RadeonSI като 8K декодиране при HEVC/H.265 и VP9, добавени са различни OpenGL разширения към различни драйвъри, добавена е първоначална поддръжка за Intel Tiger Lake видео картите от 12-о поколение, налична е поддръжка за Navi 14 в RadeonSI драйвъра.

Добавена е Nouveau SPIR-V поддръжка, подобрено е представянето при AMD APU, налични са подобрения при Lima Gallium3D драйвъра с продължаваща работа по Panfrost, работата по OpenGL ES 3.1 поддръжката при Raspberry Pi 4 V3D е почти приключена, налични са подобрения при TURNIP Vulkan драйвъра, Zink е слят с основния код за предоставянето на основна OpenGL over Vulkan поддръжка при Gallium3D, добавено е сигурното RADV компилиране, функиця, по която работят от Valve и още.

Прочетете още:  Излезе Mesa 18.0.4 с редица подобрения

Всички хиляди подобрения можете да разгледате в официалния анонс.

След излизането на Mesa 19.3 в Mesa Git master вече се намира Mesa 20.0, която се очаква да излезе в края на февруари или в началото на март 2020-а година, ако всичко върви по план.

5/5 (1 Review)