Излезе RC изданието на Linux дистрибуцията без systemd – Devuan 2.0 ASCII

0
47
Излезе RC изданието на Linux дистрибуцията без systemd - Devuan 2.0 ASCII

Devuan е Linux дистрибуция, която е базирана на Debian, но не използва systemd и почита „init свободата“. След като на 14-и февруари тази година второто издание достигна своя бета стадий, сега разработчиците обявиха, че Devuan 2.0 ASCII влиза в Release Candidate етап на разработка, като финалното издание се очаква съвсем скоро.

Самопровъзгласилите се за Veteran Unix Admins съобщават, че Devuan 2.0 ASCII RC инсталаторът вече предлага избор на различни графични среди – XFCE, KDE, MATE, Cinnamon и LXQT и още графични среди, които могат да се инсталират след инсталацията (средата по подразбиране е Xfce). Предлага се минимална инсталация, която е много добро решение за сървъри, стотици CLI и TUI инструменти, предлага се избор между SysVinit и OpenRC, предлага се поддръжка за множество платформи като Raspberry Pi, BeagleBone, OrangePi, BananaPi, OLinuXino, Cubieboard, Nokia N900, някои модели Chromebook, Virtualbox/QEMU/Vagrant и още.

Devuan 1.0, който излезе през май 2017 беше базиран на Debian 8 „Jessie“, докато evuan 2.0 „ASCII“ вече е базиран на Debian 9 „Stretch“. Следващото издание Devuan 3.0 „Beowulf“ ще използва Debian 10 „Buster“ и се очаква да излезе в средата на 2019-а година.

Новите RC образи на Devuan 2.0 ASCII могат да бъдат изтеглени от тук. Повече информация можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излезе X.Org Server 1.19.6