Излезе Ubuntu 19.04 Disco Dingo. Свалете го сега!

0
1035
Излезе Ubuntu 19.04 Disco Dingo. Свалете го сега!

От Canonical официално аносираха наличността на поредното издание на тяхната Linux дистрибуция Ubuntu 19.04 Disco Dingo. За разлика от LTS изданията с удължена поддръжка Disco Dingo е нормално издание, което ще получава поддръжка в следващите 9 месеца.

Новото издание на Ubuntu идва с множество промени и подобрения. То идва с нова версия на графичната среда GNOME 3.32 Taipei, която предлага много подобрения като по-наситени цветове, обновен външен вид, подобрения при Files, GNOME Boxes, по-бързи и гладки анимации и пр.

Fractionals Scaling е новата експериментална функция, която се предлага от тази нова версия на GNOME и от която ще имат полза HiDPI потребителите. Тя помага елементите да се показват в по-голям размер при високи резолюции. За тези, които искат да използват, трябва да просто да изпълнят в терминал следната команда:

CODE: Избери всички

gsettings set org.gnome.mutter experimental-features "['scale-monitor-framebuffer']"

Темата за икони Yaru, която за пръв път дойде с изданието 18.10 продължава да е тук и идва в подобрен вид. Подобрена е поддръжката на икони от трети страни като списъкът с поддържани икони също е разширен.

Ubuntu 19.04 Disco Dingo идва с множество обновени версии на различни приложения като Firefox 66.0, PHP 7.2.15, LibreOffice 6.2.2, Java 11, GCC 8.3, Mesa 19.0, Go 1.10.4 и др. Ядрото, което се използва по подразбиране е Linux Kernel 5.0, което гарантира подобрена хардуерна поддръжка и всички последни новости, по-добра защита от Meltdown и Spectre уязвимостите, AMDGPU FreeSync, поддръжка за Btrfs swap файл, по-добро енергоспестяване на батерията и още.

Освен с GNOME версията, новата версия Ubuntu 19.04 Disco Dingo както обикновено идва и в своите различни разновидности с други графични среди. Това са Kubuntu, Xubuntu, Ubuntu Kylin, Ubuntu Budgie, Lubuntu,, Ubuntu Studio и Ubuntu MATE, които могат да бъдат свалени от официалната страница.

Прочетете още:  Компютърът Surface Studio на Майкрософт се продава малко по-добре от очакваното

Някои потребители предпочитат изданията с удължена поддръжка (LTS), но ако вие сте от потребителите, които искат да изпробват всички новости, то можете съвсем спокойно да изпробвате Ubuntu 19.04. Пред вас има два варианта – да надградите съществуващата си инсталация или да инсталирате начисто. Ако не сте сигурни коя версия използвате в момента, то винаги можете да проверите с командата:

CODE: Избери всички

lsb_release -a

Можете да проверите и по графичен път от Settings->Details->About.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)