Излизането на Linux смартфона Librem 5 ще се забави до април 2019-а година

0
45
Librem 5

В средите на отворения софтуер супер сигурният Linux смартфон Librem 5 генерира много висок интерес към себе си. Поради тази причина разработчиците регулярно публикуват информация около проекта, за да могат да държат информирани множеството ентусиасти.

През януари тази година за радост на всички разработчиците на Librem 5 обявиха, че телефонът може да бъде очакван официално през янари 2019-а година, но сега, в ново обръщение главният технически директор на Purism Nicole Faerber съобщи, че за съжаление това няма да се случи и се налага забавяне с три месеца до април 2019-а.

Причината за забавянето е бъг в SoC чипа, който причинява прекомерно изтощаване на батерията. Проблемът е толкова сериозен, че към момента батерията на Librem 5 бива изтощена след само един час работа. За да се преодолее този неприятен проблем от Purism работят в тясно сътрудничество с производителя на чипа i.MX8 SoC – NXP.

В поста си Nicole Faerber също така акцентира и върху различните трудности да се създаде смартфон, който да не използва Android, защото производителите в днешно време интегрират продуктите си в SoC чиповете, а фърмуерът и софтуерът, които управляват този хардуер са със затворен код и намирането на алтернативи с отворен код е изключително сложна задача.

Засега ентусиастите, които имат интерес към супер сигурният Linux смартфон Librem 5 могат да се надяват, че сериозните проблеми ще бъдат изчистени навреме и няма да има повече забавяния, за да може той да види бял свят през април 2019-а година.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Анонсираха първата първата по рода си Конференция на Ubuntu в Европа