Kaspersky завеждат антимонополно оплакване срещу Майкрософт

0
32
Kaspersky завеждат антимонополно оплакване срещу Майкрософт


Евгений Касперски, съоснователят на руската фирма за компютърна сигурност Kaspersky Lab казва, че Майкрософт използват нечестни практики, за да накарат потребителите да използват Windows Defender.

Днес Касперски обяви, че е подал оплакване срещу Майкрософт за злоупотреба с монопол във Европейската комисия и Германската федерална служба по картелите. Миналата година Касперски подаде оплакване и към Федералната антимонополна служба в Русия.

Касперски твърди, че от Майкрософт използват нелоялни практики, за да накарат потребителите в Windows 10 да използват Windows Defender.

Едно от обвиненията към Майкрософт е, че при ъпгрейд към Windows 10 антивирусните решения от трети страни биват премахнати и потребителите се озовават само с Windows Defender, като по този начин от компанията използват монополното си положение на пазара, за да промотират собствения си продукт.

Това съответства напълно с обявените по-рано намерения от страна на Майкрософт, които искат да направят страничните антивирусни продукти ненужни при Windows 10 Creators Update.

Касперски обяснява, че Windows Defender е здраво свързан с всички версии за домашни потребители на Windows 10, не може да се спре напълно и не може да бъде изтрит, без от Майкрософт да са попитали дали ви е нужен или не.

Според него от Майкрософт предприемат различни нелолни практики, защото техният антивирусен продукт не е успял да се превърне в достоен и качествен продукт, който не е успял да се пребори с конкуренцията.

Майкрософт не само премахва страничните антивирусни решения при ъпгрейд към Windows 10, но и не оставя достатъчно време на разработчиците да направят съвместими техните продукти с новите версии на Windows 10. В края на краищата продуктите на повечето от разработчиците се оказват блокирани.

Прочетете още:  Изтекоха данни за Surface Mobile на Майкрософт

Касперски призовава Майкрософт за честно съревнование и отправя апел към другите компании по сигурността да вземат отношение към проблема и да се присъединят към антимонополното оплакване.

„Това, което искаме е от Майкрософт да спрат да заблуждават нашите – а и не само нашите – потребители. Искаме всички антивирусни решения да имат свобода при Windows платформата и искаме потребителите да решават какво искат и кое е важно за тях“, казва още Евгений Касперски.

От Майкрософт вече излязоха със становище по случая и заявиха, че техните действия по никакъв начин не нарушават правилата на лоялната конкуренция, като изявиха готовност да работят с антимонополните служби, за изясняване на евентуалните нередности.

0/5 (0 Reviews)