KDE Plasma 5.7 предлага Wayland подобрения

0
30
KDE Plasma 5.7 предлага Wayland подобрения


В новата версия на KDE Plasma 5.7 се предлагат много Wayland подобрения, но GTK приложенията продължават да използват X11.

След като миналата седмица излезе бета версията 5.7 на графичната среда за Linux Plasma 5, сега разработчиците гледат към финалната версия, която излиза на 5-ти юли 2016-та година.

Разработчикът от KDE Martin Gräßlin съобщава в своя блог за новите подобрения, които са добавени и носят със себе си поддръжка за Wayland дисплей сървъра за идващата нова версия на средата Plasma 5.

Той започва с това, което не са успели да свършат като поддръжката на xdg-shell, която ще дойде по-късно като част от KDE Frameworks 5.23.0. Точно това е и причината GTK приложенията да използват още стария дисплей сървър Х11.

„Имам работеща имплементация, но не съм доволен от API-то, а предоставянето на API е много трудно поради нестабилната природа на интерфейса. Заради липсата на поддръжка за xdg-shell GTK приложенията ще продължат да използват X11, като Mozilla Firefox например“, пише Martin Gräßlin.

Други подобрения, които идват са подобрен таск мениджър, имплементация на виртуална клавиатура, по-добра поддръжка за инпут устройства, поддръжка за sub-surface и много подобрения, която да направят новата Plasma 5.7 възможно най-стабилна.

За да се разбере наистина колко много работа е свършена, за да не крашва KWin и фреймуърка KWayland с Wayland, трябва да се прочете целия пост на Martin Gräßlin. Въпреки това, ако не сте заинтригувани в подробностите, трябва само да знаете, че Plasma 5.7 ще дойде във вид, който да може да се използва на основните ви машини и да е относително безпроблемен.

Прочетете още:  Браузърът Opera отваря още по-бързо страниците
0/5 (0 Reviews)