KDE Plasma се приближава до нещо специално

1
114
KDE Plasma

Промените и подобренията при KDE Plasma продължават с пълна пара с доближаването на финалното издание 5.18.

Разработчиците на Linux графичната среда KDE Plasma работят усилено и с наближаването на следващото издание с удължена поддръжка 5.18 поправките на различни проблеми и добавянето на нови функции продължава с пълна пара.

Нейт Греъм определя цялата работа като „приближаване към нещо специално“. Този път той поставя фокуса върху една много удобна функция. При KDE Plasma е добавена възможност за директно отговаряне в прозореца за нотификации на Telegram Desktop.

KDE Plasma се приближава до нещо специално 1

По този начин потребителите ще могат да отговарят директно в прозореца за нотификации, без да се налага да отварят програмата.

Освен това има и една друга интересна новост – известен е победителят за нов официален тапет за KDE Plasma 5.18 и това е Nikita Babin!

KDE Plasma се приближава до нещо специално 2

Също така Нейт с радост съобщава, че вече е създадена специална страница в kde.org, на която потребителите могат да си поръчват различни устройства с предварително инсталирани Plasma и KDE приложения.

KDE Plasma се приближава до нещо специално 3

Както обяснява Греъм това е много полезно за различни хора и институции, които ще могат да си купуват KDE продукти без да се налага да се занимават с инсталация на операционна система или различни приложения, а ще им се предостави изцяло завършен KDE продукт, при това без каквито и да било притеснения за хардуерна несъвместимост.

Тази седмица има две новости при графичната среда KDE:

  • Имената на създателите на тапетите вече са видими в страницата за избиране на тапет, когато тази информация е налична.

KDE Plasma се приближава до нещо специално 4

  • При KDE приложенията, които ви дават възможност да използвате друга цветова схема, различна от основната, вече се дава възможност да изберете и тази, която е зададена глобално.
Прочетете още:  AMD добавят Navi 14 поддръжка в Linux при Mesa 19.2

KDE Plasma се приближава до нещо специално 5

Сред подобренията и поправките виждаме възможност за добавяне на собствени изображения за различните радио станции при музикалния плейър Elisa, глобалното спиране на анимациите вече го спира и при GTK и GNOME приложенията, сенките при изскачащите прозорци и диалозите сега са по-меки.

KDE Plasma се приближава до нещо специално 6

Поправен е проблемът, при който при премахването на на шорткъта за заключване на екрана сриваше системните настройки, когато се отидеше до категорията Workspace Behavior, търсенето на тагове във файловия мениджър Dolphin, които съдържат интервали вече работи коректно, KMenuEdit вече не се срива при създаването на нови обекти, GTK3 прозорците с client-side decorations вече могат да бъдат оразмерявани при Wayland и още.

Пълния списък с промените и подобренията можете да видите в този блог пост.

5/5 (4 Reviews)
1 Comment
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
4 години

С изключение на дървения официален тапет, всичко друго ми харесва как звучи.