Link Of Death се завърна и може да срине вашия Windows

0
39
Windows 10


Откриха нов бъг във файловата система NTFS, с който може да бъде срината операционната система Windows чрез зловреден сайт.

Подобно на открития през 2015-та година бъг Link Of Death в Google Chrome, при който със специален линк, който се състои от 26-30 символа, можеше да се предизвика срив в системата, така и новооткритият бъг срива Windows системите.

Според новото откритие, проблемът засяга версиите Windows Vista, Windows 7 и Windows 8/8.1. Новият бъг позволява на зложелател да предизвика сриване или забиване със син екран на смъртта (BSoD), чрез използването на специфични файлови имена.

Бъгът засяга файловата система NTFS и дава възможност на зловреден сайт да зареди изображения със специални имена като $MFT , което води до въпросното забиване на цялата операционна система при посещението на подобен сайт.

Това се получава, защото Winows има запазени редица имена на файлове за хардуерни устройства. При това положение, ако един файл съдържа в себе си две референции към едно и също специално устройство, то той ще предизвика срив на Windows.

Бъгът може да бъде експлоатиран и с файловото име $MFT, както споменахме по-горе. Това е името, което се дава на специален мета дата файл, който се използва от NTFS файловата система. Но ако $MFT бъде използван като име на директория, като например c:$MFTfile, Windows забива.

Новооткритият бъг не засяга Windows 10, а от Майкрософт вече знаят за проблема, като потребителите на по-старите версии на Windows могат да се надяват, че той ще бъде поправен скоро.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Ubuntu Phone OTA-9 добавя нови възможности и опции