Linux Kernel. Новини около Linux ядрото и нови версии. Излезе версия 4.19 RC1

0
872
Linux Kernel

Linux Kernel или Linux ядрото е основна част от всяка една Linux операционна система, било то за домашна машина или сървър, около която се надгражда всичко останало.

Базиран е на операционната система Unix, като е написан от нулата от финландския студент по компютърни науки Linus Torvalds и се стреми към POSIX и Single UNIX Specification съвместимост. Създаден е през 1991-ва година, като Torvalds го е написал за личния си компютър.

Linux Kernel ядро

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 4.19.

Излезе Linux Kernel 4.19 RC1

След като минаха две седмици и merge прозорецът за Linux Kernel 4.19 беше затворен, бял свят видя и първата версия от тази серия в разработка 4.19 RC1.

Линус Торвалдс обяснява, че merge прозорецът е бил кошмарен и първото издание е наистина много голямо поради редица причини. Трудностите са били предизвикани от проблеми в различни сфери като затваряне на уязвимости при L1TF, което е довело до допълнителни затруднения.

При основното ядро обаче не е имало особени проблеми и там почти всичко е минало гладко. Въпреки това е имало някои забележки при бекпортовете. По време на merge прозореца е отстранен и TLB проблем, който е натоварил Торвалдс в най-голяма степен. Той обяснава, че TLB invalidation проблемите са ужасно трудни и сложни за дебъгване.

Линус споделя, че е можело да се справят с времето по-добре и че за в бъдеще ще има някои почиствания в тази насока и отчасти той обвинява и себе си за забавянето на Linux Kernel 4.18 с една седмица, но всичко това според него може да се определи и като лош късмет. Въпреки че през втората седмица на merge прозореца обикновено нещата се успокояват, този път не е било така и всички са били изключително заети.

Ядрото 4.19 RC1 се очертава като едно от най-големите издания и се присъединява към 4.12
и 4.15 в това отношение. Короната обаче продължава да държи версия 4.9, която е най-голямата в историята към момента. В 4.19 RC1 има множество поправки и подобрения като 2/3 от промените са драйвъри, с преобладаващи драйвъри за мрежи и GPU, различни архитектурни актуализации, актуализации на документацията и инструментите, работа по основното ядро и мрежите и още.

Списъкът е много дълъг и с него, както и с официалното изявление на Линус Торвалдс, можете да се запознаете тук.

Излезе Linux Kernel 4.19 RC2

Линус Торвалдс обяви наличието на поредната версия на Linux ядрото в разработка 4.19 RC2. Той обяснява, че както обикновено RC2 изданията са малки и същото важи и за сегашното издание, което се обяснява, че хората си отдъхват след затварянето на merge прозореца.

Отделно е необходимо да мине малко време, за да започнат да се идентифицират проблемите и съобщенията за тях да започнат да пристигат. Според Торвалдс има и трета причина за това изключително малко издание – хората все още са на почивка, а други са на събитието Open Source Summit NA. Каквато и да е причината обаче той е доволен, че са имали спокойна седмица.

При Linux Kernel 4.19 RC2 имаме обичайните драйвърни актуализации, които ще позволят поддръжка на най-различен нов, а също така и стар хардуер. В голямата си част това са видео и мрежови драйвъри. Налични са различни архитектурни подобрения и поправки (Foreshadow / L1 Terminal Fault (L1TF), Spectre и пр.), поправки при мрежите и по още много компоненти.

Официалния анонс на Линус Торвалдс можете да видите тук.

Излезе Linux Kernel 4.19 RC3

Линус Торвалдс обяви наличността на следващото RC издание на Linux ядрото от клона 4.19. Той съобщава, че всичко към момента е спокойно и нормално. Въпреки това diffstat показва необичайно поведение в някои случаи, но това той обяснява с късните nds32 актуализации, а също така и получаването на съобщения за авторски права за nilfs2, конвертирани в SPDX.

Linux Kernel 4.19 RC3 е в средата на процеса на рабзработка и получава обичайните поправки на различни бъгове и регресии. Както обикновено имаме актуализации на различни драйвъри, архитектурни поправки, поправки при файловите системи, мрежи, малки поправки в различни сфери и пр.

В ъв версия 4.19 RC3 има и една по-значителна промяна и това е наличието на възможността за конфигуриране при стартиране на генератора на числа на процесора при инициализирането на CRNG. Това позволява на разработчиците на дистрибуции да преценяват дали да вярват на генератора на числа на процесора или не.

Анонса, направен от Линус Торвалдс относно Linux Kernel 4.19 RC3 можете да видиге тук.

Излезе Linux Kernel 4.19 RC4. Линус Торвалдс се оттегля от разработването му

Поредното издание от клона в разработка на Linux ядрото 4.19 RC4 е вече тук. Новата версия в разработка е спокойна и без проблеми, като според Torvalds всичко изглежда нормално.

Две трети от Linux Kernel 4.19 RC4 са драйвърни поправки при мрежите и видео картите, но и при всякакви други субсистеми, както винаги са налични различни актуализации по основните компоненти, мрежите, perf tooling актуализации, поправки за файловите системи, поправки при виртуализацията, обновяване на документацията и пр.

Но освен тези обичайни за разработката на Linux ядрото дейности, имаме тревожната новина, че Linus Torvalds се оттегля за неопределено време. След като промени местонахождението на Linux Kernel Summit, защото е заверил самолетните си билети за грешна дестинация, последвано от някои дискусии и лични комуникации относно поддръжката му на ядрото и неговото общество, той съобщава, че е взел решението да се оттегли временно.

Причината не е в самите дискусии, които както и той заявява се водят от години в публични и частни мейл листове, а също така се водили и разговори в тази посока на различните конференции през годините.

Linus е решил да се оттегли най-вече поради факта, че е осъзнал, че не се е държал професионално с другите разработчици, често нагрубявайки ги с неговия неподражаем стил и това вече той счита за непрофесионално.

Тази седмица членовете на общността са му заявили, че не разбира човешките емоции, а той вече признава, че нападателните му имейли към хората са лековати и непрофесионални. Другата причина е объркването на целия му график, включително и случая с годишното събитие Linux Kernel Summit.

Прочетете още:  Излезе Manjaro 20.0 Lysia

Torvalds уточнява, че решението му не е поради нежелание да разработва Linux ядрото или че е преуморен и иска почивка – напротив, той иска да прави това – да разработва проекта, по който работи вече от три десетилетия, но към момента счита, че трябва да се оттегли.

След тези събития разработката на Linux Kernel 4.19 ще бъде поета от Greg Kroah-Hartman и се надяваме, че след приключването на този цикъл Linus ще се върне за началото на разработването на 4.20.

Пълното изявление на Linus Torvalds можете да прочетете тук.

Излезе Linux Kernel 4.19 RC5 – първото издание без Линус Торвалдс

Излезе поредното пето RC издание от клона в разработка на Linux ядрото от серията 4.19 и първото издание, в което Линус Торвалдс не участва.

След като сега на ръководната длъжност е назначен Greg Kroah-Hartman, той обявява новата версия, обяснявайки, че миналата седмица от социална гледна точка е била интересна, имайки предвид оттеглянето на Торвалдс, но от техническа гледна точка Linux Kernel 4.19 RC5 е абсолютно нормално и безпроблемно издание.

Kroah-Hartman споделя, че поправянето на бъговете върви точно по план и всичко е под контрол. Налични са обичайните поправки при мрежите, при звука, x86, drm, ppc, добавени са още тестове, които са довели до още поправки и други различни поправки тук и там.

Има и една интересна сентенция в изказването на Greg Kroah-Hartman, която подсказва, че Линус Торвалдс ще се завърне скоро. Приключвайки с анонса, той завършва с:
Грег „пазещият топло мястото за няколко седмици„.

Повече можете да научите от официалния нанос.

Излезе Linux Kernel 4.19 RC6

Точно на време тук е поредното издание от клона в разработка на Linux ядрото 4.19 RC6, чиято наличност беше обявена от Greg Kroah-Hartman – заместника на Linus Torvalds.

Kroah-Hartman обяснява, че това издание е било спокойно и е напълно нормално, без големи проблеми. Има различни промени, но те са доста по-малко от тези, които са наблюдавани миналата седмица. Както винаги са налични множество драйвърни актуализации, а също така и поправки за risc-v и x86.

Kroah-Hartman призовава Linux ядрото с версия 4.19 RC6 да бъде тествано, но към момента при него всичко „просто работи“ и той не изпитва никакви проблеми с новото издание и към момента не е чул от друг за такива.

Очаква се версия 4.19 RC 7 да излезе по разписание в неделя тази седмица и да бъде последното издание преди финалната версия.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.19 RC7

Излезе поредната версия на Linux ядрото от клона в разработка 4.19 RC7. Заместникът на Linus Torvalds в лицето на Greg Kroah-Hartman обяснява, че това издание не е по-голямо от RC6 поради различни причини, които не са свързани помежду си.

Както винаги в новата версия има различни поправки при мрежите, поправки на субсистемно ниво, поправки при scheduler, arm, arm64, x86, riscv, powerpc64. Kroah-Hartman казва, че като цяло поправките не са много, но са в много различни сфери.

Изглежда, че изданието на Linux Kernel от серията 4.19 ще е един от редките случаи, когато ще има и осма RC версия. RC8 най-вероятно ще се наложи поради различните Linux конференции в Единбург този месец. Това означава, че ще видим финалната версия след две седмици, а не следващата седмица, както се очакваше.

Официалния анонс, както и списъка с промените, можете да видите тук.

Излезе Linux Kernel 4.19 RC8

Greg Kroah-Hartman обяви наличността на осмото RC издание на Linux ядрото в разработка от серията 4.19. Неговите съмнения за осмо RC издание се потвърдиха и ето, че то е тук.

Hartman обяснява, че в новото издание има множество промени през последната седмица, което не е обичайно за този стадий на разработка. Повечето от тези промени са поправки на поправките, които са били пратени преди това от него, което означава, че все още съществуват проблеми.

През последната седмица поправка е получил и сериозен бъг, чието поправяне е било трудно, съществуват и USB поправки, които все още не са имплементирани. Както обикновено имаме различни поправки при файловите системи, Input поправки, мрежови поправки, архитектурни поправки при sparc64, x86/mm, видео и мрежови драйвъри и още.

Пълния списък с промените при 4.19 RC8 можете да видите в официалния анонс.

Излезе финалната версия на Linux Kernel 4.19

След нуждата от осмо RC издание миналата седмица, Greg Kroah-Hartman обяви наличността на финалното издание на Linux ядрото 4.19. Той определя цикъла на разработка на това издание като „странно приключение“, може би визирайки оттеглянето на Линус Торвалдс от разработката на ядрото, а първото издание без него беше версия 4.19 RC5.

Kroah-Hartman казва, че въпреки че не е най-голямото издание, Linux Kernel 4.19 е по-голямо от миналите три, което не е обичайно. Въпреки това още от RC1 изданието нещата вървят гладко и предвид това, че тази версия ще е с дълга поддръжка (LTS издание) и ще се поддържа през следващите няколко години, това е добра новина за потребителите, които ще го използват.

През последната седмица е имало някои доста полезни поправки на бъгове, което показва, че осмото RC издание е било мъдър ход. Засега изглежда, че първото RC издание 4.20, което най-верятно ще бъде преименувано на 5.0, ще бъде по-голямо от нормалното, ако въобще може да се говори за „нормално“ при подобни темпове на разработка.

Greg Kroah-Hartman споделя, че всички от екипа искат да създадат най-доброто ядро, което е по силите им. Да дадат на милиони потребители една здрава основа за операционната система.

За други неща от живота те имат различия, но около това свое становище са твърдо обединени. Той е на мнение, че всички те трябва да се обединят около тази главна задача, върху това, което никоя компания не е постигнала до момента.

От екипа често се шегуват, че искат да доминират света. Всъщност това вече не е шега – Linux отдавна управлява света, правейки Земята едно по-добро място, споделя Kroah-Hartman. Няма операционна система, която да може да се съревновава с Linux.

Много компании, които го използват допринасят и за неговото развитие. „Единственото нещо, което може да ни спре сме самите ние„, казва Kroah-Hartman.

Затова той приканва всички от екипа да се оттеглят на заслужен отдих за ден-два, да излязат с приятели на вечеря, да презаредят, а след това с подновени сили да се завърнат и да продължат да помагат за създаването на операционна система, която светът не е виждал заедно.

Както винаги и при Linux Kernel 4.19 имаме множество поправки при мрежите, файловите системи, nvme, основния код, добавени са множество драйвъри (мрежови, видео и други). С новото издание имаме и една добра новина – за разработката на следващото издание 4.20-5.0 Линус Торвалдс се завръща и нещата отново потичат в обичайното си русло.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)