Linux Mint 18.1 „Serena“ излезе официално. Линкове за сваляне

0
77
Linux Mint 18.1


Преди малко излезе Linux дистрибуцията Mint 18.1 „Serena“ в двете си разновидности Cinnamon 3.2 и MATE 1.16. Linux Mint 18.1 KDE се очаква скоро и ще бъде с KDE Plasma 5.8 LTS.

Появяването на Linux Mint 18.1 „Serena“ се случи по-рано от очакваното и ето, че сега стабилните ISO образи за новата версия вече са налични за сваляне за всички.

„Linux Mint 18.1 е дистрибуция с удължена поддръжка, която е до 2021-ва година. Тя идва с обновен софтуер и много нови функции, за да направи използването на вашия десктоп още по-удобно. Тази нова версия на Linux Mint съдържа множество подобрения“, казва Clement Lefebvre в официалния анонс.

Linux Mint 18.1 е базиран на Ubuntu 16.04 LTS (Xenial Xerus), кръстен е Serena и засега идва в две от разновидностите си – Cinnamon 3.2 и MATE 1.16. Използва се Linux Kernel 4.4, който също е с удължена поддръжка.

Новата версия предлага множество подобрения при Update Manager, Software Sources и X-Apps.

В Update Manager вече има нова колона, която информира потребителя за това кой е източникът на пакетите за ъпдейт, различните версии на ядрата вече са подредени по версия или по препоръчани, както е изчистена и цялостната визия на инструмента.

Настройките за езиците и Input Methods получават сериозна преработка, текстовият редактор Xed получава нов бар за търсене, червена предупредителна лента, когато се използва с администраторски права, различни подобрения по дизайна.

Добавена е поддръжка за HiDPI при основния изглед на Xreader, инструментът за преглеждане на изображения Xviewer вече поддържа завъртане на изображенията, Xplayer получава поддръжка за изключване на конкретни дисплеи, както и по-добра MPRIS поддръжка.

Прочетете още:  Старите билдове на Windows 10 започват да се рестартират автоматично

Логин скрийнът на Linux Mint 18.1 (Mint Display Manager – MDM) е подобрен значително, а музикалният плейър Rhythmbox вече бива поддържан от звуковия аплет. Подобрени са и редица визуални елементи.

Linux Mint 18.1 „Serena“ ще бъде поддържан до 2021-ва година, съгласно стратегията за удължена поддръжка, като в този период екипът на Linux Mint ще предоставя на потребителите ъпдейти по сигурността и подобряване на бързодействието.

Според Clement Lefebvre за ъпгрейд от Linux Mint 18 „Sarah“ към Linux Mint 18.1 „Serena“ ще бъдат публикувани официални инструкции по-късно този месец. За още вълнуващи подобрения и нови функции можете да прегледате тази статия.

Новите ISO образи можете да свалите от нас или от официалната страница на проекта.

Download: Linux Mint Cinnamon 18.1 x86

Download: Linux Mint Cinnamon 18.1 x64

Download: Linux Mint MATE 18.1 x86

Download: Linux Mint MATE 18.1 x64

0/5 (0 Reviews)