Майкрософт официално анонсираха Windows S

0
43
Windows 10 Cloud Restore


Днес Майкрософт официално стартира своята версия на Windows, която е заключена само към Windows Store.

Очакванията Windows 10 Cloud да излезе на 2-ри май се потвърдиха и ето, че днес от Майкрософт официално обявиха Windows 10 S, което е вече официалното му име.

Windows 10 S представлява версия, която е насочена към училищата и е заключена към приложения само от Windows Store.

Когато потребителят се опита да инсталира Win32 приложение на устройство с Windows 10 S, той ще получи съобщение, че приложенията са ограничени до Windows Store и се предлагат алтернативи, които присъстват в магазина.

Ако няма алтернативи или пък на потребителя наистина му е нужно да инсталира Win32 приложения, то Windows 10 S може да бъде ъпгрейднат до Windows 10 Pro, където инсталирането на такива приложения е позволено. Ъпгрейдът става директно от Windows Store, след като потребителят си заплати за лиценза.

Въпреки въведената забрана обаче, само седмица след първата информация за новата версия на Windows, защитата беше разбита и хак позволява инсталирането на Win32 приложения, без да се налага да сменяте версията и да заплащате за допълнителен лиценз.

От Майкрософт обясняват, че ограничението за приложения само от Windows Store предоставя високо ниво на сигурност, защото софтуерът, който се инсталира от магазина е проверен лично от компанията.

Terry Myerson обяснява, че Windows 10 S е лесен за настройка и работа и на учителите и IT специалистите са предоставени на разположение инструменти за бързо конфигуриране. Myerson твърди, че бързодействието на Windows 10 S ще се запази едно и също от първия до последния учебен ден.

Прочетете още:  NVIDIA помага на Linux с публикуване на документация

Различните устройства, които ще използват Windows 10 S ще се продават на цени започващи от $189 и с тях ще върви в комплект и една година безплатен абонамент за играта Minecraft Education Edition.

Тук има и една интересна новина – Windows 10 S ще е безплатен за всички учебни заведения, които използват Windows 10 Pro на устройствата си.

Според думите на Myerson Windows 10 S ще се появи още това лято с ASUS, Fujitsu, Dell, Samsung, HP, Acer и Toshiba, „точно навреме за новата учебна година“.

Windows 10 S, позициониран в образователната сфера, е замислен очевидно като пряка конкуренция на Chrome OS операционната система на Google, която се използва в Chromebook.

Тези устройства на Google имат голям прираст точно в сектора на образованието и очевидно от Майкрософт искат да постигнат същия резултат с Windows 10 S и да бъде близо до своя съперник.

Остава да видим колко ще е успешно новото начинание, но от Майкрософт вече заявиха, че някои учебни заведения са стартирали миграцията от Chromebook към Windows 10 S устройства.

0/5 (0 Reviews)