Майкрософт разработват олекотена версия на Windows 10

0
81
Windows 10

Появи се информация, че от Майкрософт разработват олекотена версия на Windows 10, която може да бъде използвана на бюджетни машини и при 2 в 1 устройствата. Това не е продължение на Windows 10 S или някаква негова доработка, а изцяло ново начинание, което се очаква да се появи още следващата година.

Според информация, изнесена от Windows Central, олекотената версия на Windows 10 носи кодовото наименование Polaris, ще бъде модуларна и ще използва CShell и Windows Core OS.

Както и при Windows 10 S обаче, Polaris също ще използва само UWP, без възможност за използване на Win32, която рестрикция според обясненията на Майкрософт се използва, за да се осигури по-голяма сигурност за потребителите, по-добро бързодействие, увеличен живот на батерията, по-добра съвместимост и редуциран размер. И докато още преди официалното излизане на Windows 10 Cloud (кодовото наименование на Windows 10 S) тази защита беше разбита и потребителите можеха да инсталират Win32 приложения, тук това няма да може да се случи, защото необходимите компоненти ще бъдат премахнати изцяло.

За стартирането на Win32 приложения от Майкрософт ще се опитат да имплементират отдалечена виртуализация като при HP Elite x3, но тук това ще бъде осъществено с контейнери, за да може да се осигури възможно най-близко до нейтив преживяването.

Windows 10 Polaris ще бъде насочен към потребителите, които нямат нужда от мощна операционна система с много функции и които не се разпростират извън тривиалните дейности около уеб браузъра, офис пакета и възпроизвеждането на медийни файлове.

Очаква се новата версия на Windows да се появи на множество различни устройства, но текущите потребители със закупени лицензи няма да имат възможност за миграция към нея. Също така, ако използвате Windows 10 Polaris, то вие няма да получите каквато и да било възможност за ъпгрейд до Windows 10 Pro.

Прочетете още:  От Intel ще работят по нова мощна видео карта, за да се конкурират с Nvidia и AMD

Polaris е поредният опит на Майкрософт да се пребори с вечните си конкуренти от Google и Apple, а какво точно ще се случи, предстои да видим.

0/5 (0 Reviews)