Microsoft обяви SQL Server за Linux?

0
28
Microsoft обяви SQL Server за Linux?


Немислим анонс направиха от Microsoft, потвърждавайки намерението си да пуснат SQL сървър за Linux.

Очаква се SQL сървърът за Linux да е готов и наличен в средата на 2017-та година. Дори и сега има preview издание, което съдържа в себе си основни функции и може да бъде тествано.

Mark Shuttleworth, основателят на Canonical заявява, че е много доволен от факта, че работят с Microsoft в тясно сътрудничество. В изказване той споделя, че клиентите вече се възползват от услугите на Azure Data Lake при Ubuntu, а сега разработчиците ще имат възможността да създават модерни приложения, които да използват възможностите на SQL Server.

Наистина има много оупън-сорс и добре работещи алтернативи за Linux сървъри, но има доста сценарии, в които има смисъл от SQL сървър. Например сайт, който работи основно с Windows Server, със SQL Server. Обаче има част от екипа, които предпочитат да Linux сървър. В този случай SQL Server може да се пусне и на двете платформи Linux и Windows и по този начин да бъдат спестени средства.

По този начин Microsoft ще успява да продава и продукт на допълнителни хора, които не са се възползвали от услугите им досега.

От Microsoft изминаха дълъг път от 2001-ва година, когато Стив Балмър обяви, че GNU General Public License GPL бил като рак. Само след три години от Microsoft стартират свой оупън-сорс проект Open Source Lab. През 2012-та година те отвориха още по-широко вратите към оупън-сорс света с мисия за ускоряване на сътрудничеството с индустрията като предоставя продукти в партньорство с оупън-сорс и отворените стандарти.

Прочетете още:  FSF ще дискутират как да се борим с Facebook

Въпреки, че тази инициатива приключи миналата година, повече от видно е, че от Microsoft а напълно ангажирани в оупън-сорс проектите, със съобщения като това за SQL Server, както и обявената по-рано покупка на Xamarin, чиято цел е да предостави кросплатформена версия на Microsoft .NET Framework

0/5 (0 Reviews)