Mozilla стартира "Firefox Monitor", който ще ви предпазва от хакери

0
39
Mozilla стартира "Firefox Monitor"

Фондацията Mozilla стартира много интересна нова услуга, наречена „Firefox Monitor“, която ще ви предпазва от хакери и ще ви известява кога при вас има пробив на данни при ваши акаунти в различни страници. Всеки потребител може да провери това като въведе електронната си поща в специално създадения за целта Firefox Monitor сайт и натисне на бутона Scan.

На потребителите се дава възможност и да се абонират за услугата, която ще ги уведомява своевременно при евентуални бъдещи пробиви на различните акаунти, които са регистрирани с конкретния имейл адрес. Изключително полезна е функцията, която показва до каква информация са имали достъп хакерите при пробива. Това може да са пароли, снимки, аватари, електронна поща, часова зона, дата на раждане, IP адрес, местоположение и пр.

Firefox Monitor използва базата данни на Have I Been Pwned (HIBP) на Troy Hunt, а от Mozilla уверяват, че въведените имейли за сканиране не се споделят по никакъв начин с трети лица и дори с партньорите им от (HIBP). За да подсигури този факт инструментът изпраща като запитване само първите няколко символа от хеша, а HIBP използва тези символи за да намери съвпадения в базата данни.

Всяка година се получават пробиви в различни големи и не толкова големи сайтове. За да се защитите можете да се абонирате за новата услуга Firefox Monitor, която ще ви извести своевременно при пробив в някой от акаунтите ви, но вие също можете да се погрижите да повишите сигурността си. Специалистите съветват да променяте често паролите си, те да бъдат с уникални символи и с по-голяма дължина, да не използвате еднакви пароли за различните сайтове и да използвате двуфакторна защита за удостоверяване.

Прочетете още:  Windows 10 Anniversary Update периодично сканира за вируси

Повече относно Firefox Monitor можете да намерите в официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)