NVMe SSD Linux системите ще стартират още по-бързо с Linux Kernel 5.7

0
68
Linux Kernel

Linux системите, които използват NVMe SSD ще стартират още по-бързо с излизането на Linux Kernel 5.7.

Нова работа, която е свършена от разработчика от Intel Josh Triplett прави така, че Linux системите, които използват NVMe SSD дискове, ще стартират по-бързо при предстоящото да излезе Linux ядро с версия 5.7.

Той работи около оптимизирането на по-бързото зареждане на Linux ядрото, като по-рано този месец Triplett публикува поправка за Amazon Elastic Compute Cloud (EC2) Amazon ENA мрежовия драйвър, който ускорява зареждането до зашеметяващите 90 пъти.

След като е открил, че може да поправи Amazon ENA мрежовия драйвър, разработчикът е открил, че подобно при драйвъра, има възможност за повишаване на бързодействието и при кода в Linux ядрото, отговарящ за NVMe. По подразбиране NVMe изчаква 100 милисекунди, за да провери дали дискът е готов. Тези дискове обаче са готови много преди това, така че Triplett е намалил това време за изчакване на едва 1 милисекунда.

С тази лесна промяна допълнително е ускорено времето за зареждане на операционната система при NVMe дисковете с около 0.2 секунди. На някои потребители това може да не се вижда много, но с натрупването на различни подобни оптимизации, вече се постигат много добри резултати при зареждането на Linux-базирани операционни системи.

Например разработчиците на Linux дистрибуцията Clear Linux от Intel успяха да намалят времето за зареждане от 3 секунди на едва 300 милисекунди. Всички подобни оптимизации правят Linux бърза операционна система, което е важно не само за крайните потребители, но и при използването му при различни устройства като IoT, камери и пр.

Новата поправка, която ускорява зареждането на Linux при NVMe SSD системите, ще бъде налична при Linux Kernel 5.7.

Прочетете още:  Linux Kernel 5.8 идва с оптимизации по бързодействието, Intel Rocket Lake поддръжка и още
0/5 (0 Reviews)