Обявиха последните новости около Plasma 5

0
30
KDE Plasma

Въпреки наближаващите празници от екипа, който разработва Linux графичната среда Plasma 5, не забавят темпото на работа дори и за миг. Нейт Греъм обяви последните вълнуващи новости около графичната среда, където текстовият редактор Kate получава голямо внимание, но наравно с това са налични и много други интересни нововъведения и поправки.

Notes уиджитът получава нова прозрачна тема със светъл текст:

Обявиха последните новости около Plasma 5 11

Добавена е възможност блутуут устройствата да докладват нивото на заряд на батерията си и това бива изобразено по разбираем и приятен начин в Battery and Brightness менюто в системния трей:

Обявиха последните новости около Plasma 5 12

Към File менюто и към контекстното меню на табовете при текстовия редактор Kate са добавени множество полезни нови функции като Rename, Delete, Open Containing Folder, Copy File Path, Compare [сравняване с друг отворен файл], а също така и Properties:

Обявиха последните новости около Plasma 5 13

Baloo получава възможност да екстрактва обложките от редица файлове с аудио формат – asf, .wav, .aiff, .ape, .wavpack and .speex.

Подобрен е потребителският интерфейс и оформлението на прозореца на дигиталния часовник, което поправя и множество бъгове, избирането на тапет вече изглежда нормално при използването на fractional scale factor, eject иконите в Devices Notifier са подравнени както трябва, при опит за копиране на 4GB файл на FAT32 система се появява подходящо съобщение, че това не е възможно.

Обявиха последните новости около Plasma 5 14

Индексаторът на файлове Baloo вече може да индексира метадата от SVG изображения, подобрен е интерфейсът при Code Analysis функцията на Kate, отново при Kate с използването на Build View плъгина вече има по-добро управление на грешките, когато не може да бъде създадена директория.

Обявиха последните новости около Plasma 5 15

Поправени са и различни проблеми при имената на цветовите схеми, при скролването през списъците с Plasma приставки в Discover, подобрено е рендирането в Konsole, подобрено е откриването на споделен ресурс през Samba и още.

Прочетете още:  Snapd 2.14.2 Snappy Daemon излезе за Ubuntu 16.04 LTS и Fedora 24

Повече подробности относно новостите при Linux графичната среда Plasma 5 можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)