От АНС искат от Хилъри да използва подсигурен Windows CE телефон

0
74
От АНС искат от Хилъри да използва подсигурен Windows CE телефон


За повишена сигурност от NSA изискват от Хилъри Клинтън да използва специален телефон, която се пребори да използва Blackberry за правителствения имейл.

Клинтън е свикнала да използва един имейл адрес за всякаква работа, което в последно време предизвиква някои съмнения относно сигурността. От Националната агенция за сигурност ѝ препоръчват да използва устройство, което повечето хора биха приели за лудост – Sectéra Edge.

Sectéra Edge е разработен от General Dynamics, в сътрудничество с АНС, като част от програмата Secure Mobile Environment Portable Electronic Device. Устройството може да осъществява криптирани разговори с доверени устрйства в топ секретни мрежи, както и входове и аксесоари, които са създадени специално за него.

Това не е точно смартфон в смисъла, който използваме днес и струва ужасяващите 4700$. Наистина, с него идва софтуер и калъфче, но за тези пари, леле! Има и SD карта, което е странен избор за устройствон с насоченост към сигурността.

В телефона е инсталирана специална подсигурена версия на Windows CE, която поддържа специалните протоколи за достъп до правителствените мрежи и класифицираната информация. Важно е да се отбележи, че нито едно приложение от малката екосистема на Windows CE не може да бъде инсталирана на Sectéra Edge.

От АНС искат от Хилъри да използва подсигурен Windows CE телефон 3

Просто да се купи устройството за някого от правителството не е достатъчно. След това то трябва да се свърже с имейл сървъра Apriva, което означава допълнителни лицензи за всеки нов потребител, годишни такси за антивирус. Изчислено е, че настройването само на един акаунт за Sectéra Edge струва 30 000$.

От General Dynamics спряха поддръжката за Sectéra Edge, след като се появи новата програма Defense Mobile Classified Capability-Secret или накратко DMCC-S. Разликата е, че DMCC-S телефоните няма нужда да се произвеждат от нулата, а могат да бъдат използвани обикновени смартфони, на които са изключени някои функции като камера, GPS, блутуут и пр. Джон Кери например е един от първите, които използват DMCC-S телефон. Той използва Samsung Galaxy S4. Да, не е Galaxy S7, но поне е истински смартфон, за разлика от Sectéra Edge.

Прочетете още:  Специалисти подкараха Linux на Nintendo Switch и публикуваха видео
0/5 (0 Reviews)