От Facebook потвърдиха, че се четат и личните съобщения

0
55
Facebook

Стана известна още една шокираща новина покрай скандала с изтичането на на информация на над 50 млн. профила от социалната мрежа Facebook към Cambridge Analytica, която е използвана за предизборни цели. От огромното изтичане на информация са засегнати и над 35 000 българи, както потвърдиха от социалната платформа.

Сега от Facebook признаха, че от Cambridge Analytica са имали достъп и до личните съобщения на потребителите. Те тихомълком публикуваха данни, че потребителите, използващи приложението This Is Your Digital Life всъщност без да знаят са дали достъп до своите нюз фийдове, таймлайн, постове и лични съобщения, потвърждава говорител на социалната мрежа пред Wired. От Facebook твърдят, че само 1500 човека са били засегнати, но това не е точно така, защото тези 1500 човека са писали и на други хора, които също са засегнати и така числото може да нарасне значително.

От Facebook потвърдиха, че се четат и личните съобщения 3
Снимка: Wired

Разработчикът Jonathan Albright е открил уязвимост в първата версия на Graph API на Facebook, която позволява на приложенията да екстрактват огромни количества от данни от приятелите на потребителя. Най-лошото е, че това източване на данни може да продължи с години, докато потребителят не ънинсталира приложението или докато от Facebook най-накрая не спряха тази версия, което конкретно се е случило през 2015-а година.

Именно това е станало и с приложението на Cambridge Analytica. Веднъж щом потребителят се е вписал и му е дал правомощия, което почти всички правят без да се замислят, източването е започнало и е продължило за неопределен период от време. От Cambridge Analytica, разбира се, отричат да са събирали информация относно личните съобщения във Facebook. За да проверите дали сте засегнати, можете да посетите този линк.

Прочетете още:  Facebook стартира нова стрийминг услуга Watch (видео)
0/5 (0 Reviews)