От Linux Foundation се изказват ласкаво за Майкрософт и ги защитават

0
46
От Linux Foundation се изказват ласкаво за Майкрософт и ги защитават

След като Майкрософт придоби GitHub за $7.5 млрд., мненията относно тази сделка се поляризираха, а голяма част от разработчиците на софтуер с отворен код започнаха да мигрират към други платформи. Докато едни считат, че сделката е катастрофа за отворения код, други смятат, че всъщност тя е единственият възможен вариант за развитие на GitHub. И ако смятаме, че най-малко вероятният защитник би трябвало да е Linux Foundation, този път грешим.

От Linux Foundation, в лицето на изпълнителния директор Джим Землин, изразяват своята позитивна позиция относно тази сделка, гарнирана с много хвалебствия за Майкрософт – компанията, която оприличи Linux като рак. Компанията, която винаги е била против отворения код, окачестявавйки го като вреден. Според Землин обаче това се е променило с идването на сегашния изпълнителен директор Сатя Надела, те вече помагат на отворения код и всъщност сделката за придобиването на GitHub от Майкрософт е много добра новина и общността няма от какво да е недоволна.

Землин дори стига по-далеч – окачествява Майкрософт като първокласен гражданин в света на свободния софтуер:

Майкрософт, под ръководството на Сатя Надела, извърши своята промяна от противник към първокласен гражданин на отворения код. Ако не сте забелязали, Майкрософт отвориха огромно количество от своя код и наемат добри специалисти, които се занимават с разработването на отворен код.“

Землин заявява още, че GitHub ще тръгне в положителна посока след сделката и придобиването от Майкрософт. Той припомня, че компанията от Редмънд е сред най-големите дарители на Kubernetes и Linux, че подкрепят Linux Foundation и Apache Software Foundation, че са отворили кода на .NET и тази положителна според него промяна не е станала внезапно, а се е развивала в годините.

Прочетете още:  Playstation 4 вече може да стриймва игри към компютър или Mac. Ето как да го настроите

Землин обаче удобно пропуска какви са всъщност истинските цели на Майкрософт, а имено те са причината за притесненията и вълненията относно тази спорна сделка. На никого от общността на отворения код не се харесва фактът, че най-големият враг на свободния софтуер пуска пипалата си навсякъде – да те помагат с дарения, да, те отварят кода си, но срещу всичко това те получават много повече, от това, което дават и на всекиго е ясно, че тези действия далеч не са продиктувани от алтруистични подбуди. По този начин, освен ноу хау те получават и първокласни софтуерни разработчици – именно от отворения софтуер, на който те бяха такъв противник с десетилетия.

Пълното изявление на Землин можете да прочетете тук.

0/5 (0 Reviews)