Поддръжка за Vulkan 1.1 дойде при RADV и ANV дравърите в Mesa Git

0
34
MESA Linux driver

Разработчиците на Mesa донесоха радост на Linux потребителите на AMD и Intel видео карти с фантастичната новина, че в Mesa Git вече има официална поддръжка за Vulkan 1.1 за RADV и ANV драйвърите. Имайки предвид, че за тези потребители OpenGL 4.6 все още не напълно имплементиран за Intel/RadeonSI драйвърите, това са изключителни новини.

След официалното излизане на Mesa 18.1, което се очаква през май или юни месец тази година, потребителите на Intel Broadwell от осмо поколение и по-нови, както и потребителите на поддържаните от AMDGPU драйвъра видео карти, ще имат официална поддръжака за Vulkan 1.1. Тук трябва да уточним обаче, че за Intel е необходима версия на Linux ядрото 4.14 или по-нова, а за AMD потребителите – 4.15 или по-нова, за да могат да получат подходящата Direct Rendering Manager поддръжка.

За потребителите на RADV има още добри новини – добавено е Vulkan разширението AMD_gcn_shader, което се използва при някои игри, които използват Vulkan, например Wolfenstein II и Doom 2016.

По-нетърпеливите потребители могат да компилират сами Mesa с новите промени от MesaGit, а други могат да използват PPA или хранилища от трети страни.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  ЕС иска 13 милиарда евро глоба от Apple
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments