Провинция в Германия премахва Linux и преминава на Windows

0
43
Провинция в Германия премахва Linux и преминава на Windows

Много наши читатели може би си спомнят за сагата с Мюнхен, където Linux, операционната система, която спести милиони на немските данъкоплатци, беше заменена по чисто политически и лобистки причини с Windows. Само първоначалните приготовления по предварителни данни ще струват около 90 милиона евро, но това изглежда няма никакво значение.

Всеки един образован потребител знае за опасностите, свързани с използването на Windows, без да говорим за огромните разходи на средства, които се наливат в Майкрософт, но изглежда, че това не спира лобистите, които очевидно са прибрали доста тлъста сума от Майкрософт и ето, че сега стъпките на Мюнхен биват поети от германската провинция Долна Саксония.

Според информация, изнесена от немския сайт Heise, говорител на властите е съобщил, че данъчната служба на провинцията ще премине към актуалната към момента версия на Windows, което явно означава Windows 10. В момента във ведомството около 13 000 машини използват Linux дистрибуцията OpenSuse. Преминаването към OpenSuse е било извършено през 2012-а година, когато Solaris е бил заменен с Linux.

Като причина за премахването на Linux властите изтъкват факта, че продуктите на Майкрософт се използват от по-голямата част от компютрите във финансовата администрация, така че преминаването към продукти на компанията щяло да опрости процедурите и да улесни разработването на софтуера за данъчната мрежа. Като друга причина, която звучи доста несериозно, се посочват остарелите версии на OpenSuse 12.2 и 13.2, които вече не се поддържат от SUSE.

Към момента данните сочат, че първоначалните разходи по миграцията само на 13 000 машини ще струва около 6 милиона евро, а в следващите години ще бъдат изразходвани още 7 милиона евро.

Прочетете още:  Firefox функцията "Breach Alerts" ще ви предупреждава, ако сте посетили хакнат сайт
0/5 (0 Reviews)