Re-clocking поддръжката на отворения драйвър Nouveau продължава напред с Maxwell

0
49
Re-clocking поддръжката на отворения драйвър Nouveau продължава напред с Maxwell


Re-clocking е технологията на драйвъра да избира автоматично честотата на паметта и ядрото на видео картата, като днес се разбра, че това е постигнато и при Maxwell архитектурата.

Независимият Nouveau разработчик Karol Herbst продължава усилено да работи по подобряване на re-clocking в отворения драйвър Nouveau за видео картите на Nvidia при Linux.

Днес той публикува петия поред пач, който този път е много голям и има редица подобрения при re-clocking. Пуснатият днес пач засяга всички видео карти от GeForce GTX 400/500 „Fermi“ до последните Maxwell карти. За Pascal към момента няма нищо, защото се очаква от Nvidia да изкарат подписан фърмуер, който да предостави хардуерно ускорение за отворения драйвър.

Като голямо постижение може да се отбележи, че Karol Herbst е успял да постигне регулиране на честотите при GTX 900 „Maxwell“ от второ поколение.

„Като бонус, успях да пусна регулиране на честотите при първото поколение на Maxwell архитектурата. Maxwell от второ поколение също работи, но към момента все още е в твърде нестабилен стадий“, казва Herbst.

Първото поколение Maxwell са видео картите от GTX 750 серията, а второ поколение са видео картите от GTX 900 серията.

Можем да се надяваме, че новият код ще бъде пуснат заедно с Linux Kernel 4.9. За повече информация относно новите пачове, можете да прочетете тук.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  GNOME 3.26 Beta вече е наличен за тестване