Samsung представиха 4TB SSD

0
30
Samsung представиха 4TB SSD


От Samsung представиха нов модел SSD със зашеметяващите 4TB. Цената обаче също е висока.

Механичните хард дискове имат само две преимущества пред SSD – по-евтини са и поне до момента можеха да предложат повече място в едно устройство. През годините обаче дупката между двете устройства се затваря – твърдотелните дискове поевтиняха значително, а техният размер се увеличи многократно.

Новият Samsung 850 EVO е SSD с капацитет от 4ТВ, чиято цел е да замени напълно хард диска ви. Използвана е 40 нанометрова технология базирана на TLC, с 48 слоя вертикален NAND (познат още като 3D NAND), а цената е 1500 долара.

От Anandtech вече са успели да се доберат до устройството и да го подложат на най-различни тестове, от които личи, че то се представя доста добре.

Samsung представиха 4TB SSD 3

Цените на SSD постоянно продължават да падат, но все още разликата в съотношението цена за гигабайт, сравнено с обикновените хард дискове, е твърде голяма. Цената е това, което спира повечето потребители да заменят механичните дискове със SSD.

Ако вземем за пример новия четиритерабайтов модел на Samsung, чиято цена е $1500, се вижда, че имаме цена, която е около 14-15 пъти по-висока от тази за механичен хард диск със същия капацитет, който струва около $100. При механичния хард диск получаваме един гигабайт на цена от 2.5 цента, а при новия SSD на Samsung един гигабайт струва цели 37.5 цента.

Като се има предвид, че съвсем доскоро цената за гигабайт при твърдотелните дискове беше $1 за гигабайт, 37.5 цента все пак е доста добро понижение, но въпреки това ножицата между механичните хард дискове и твърдотелните остава доста голяма.

Прочетете още:  AMD TRX40 дънните платки получават поправки за звука при Linux

Въпреки че времето, когато SSD ще измести напълно HDD наближава, механичните хард дискове ще останат още известно време на пазара. Преди няколко години SSD устройствата можеха да се видят само в хай-енд машини, докато сега се срещат дори и в нискобюджетни такива.

Ако търсите начин как да замените механичния си хард диск и разполагате с необходимите средства, новият Samsung 850 EVO 4TB изглежда примамливо решение за тази цел.

0/5 (0 Reviews)