Steam за Linux – шест години Linux игри за всички потребители

0
890
Steam Linux

Изминаха шест години откакто Valve направиха голямата крачка да предоставят Linux игри на потребителите на тази операционна система посредством своя Steam клиент. Това начинание се оценява високо от Linux общността, а броят на игровите заглавия постоянно се покачва. Благодарение на Valve на разположението на Linux потребителите вече са хиляди заглавия, което допреди години беше само смела мечта.

Именно Valve е компанията, която успя да докара гейминга при Linux, а след това различни други компании започнаха да правят усилия в тази насока. Със сигурност трябва да споменем и GOG, които също предлагат множество нейтив Linux игри и портват други, студията Aspyr и Feral Interactive, които портнаха множество AAA заглавия, но всичко това се случи благодарения на главния двигател – Valve.

Именно те наскоро обявиха и невероятната новина, че започват официално да предлагат Windows заглавия за Linux със своя нов проект Steam Play и преработена версия на Wine, която се нарича Proton. Засега проектът е в бета стадий на разработка, но само за два месеца донесе почти 3000 заглавия при Linux.

Нека не забравяме и приноса, която даде и кросплатформения приложно-програмен интерфейс за графика и изчисления Vulkan. Той се явява наследник на OpenGL, разработва се от редица големи компании и е много по-добър от DirectX 11 и DirectX 12 на Майкрософт. Освен всичките си преимущества именно Vulkan позволява и използването на технологиите DXVK, VK9 и VKD3D.

Всички те използват преминаване от DirectX към Vulkan, което носи със себе си много добри резултати. От тези проекти DXVK се развива с най-ускорено темпо и Linux потребителите вече могат да играят множество модерни AAA заглавия, при това със съвсем минимален удар върху производителността.

Сега, благодарение на тези усилия, шест години по-късно на разположение на Linux геймърите са над 8000 заглавия и по всички личи, че те ще продължават да растат с ускорен темп. Към момента за съжаление някои големи игрови студия все още отказват да издадат нейтив Linux заглавия, но засега този проблем се решава със Steam Play и DXVK. С нарастването на броя на игрите ще се повиши и броят на играчите, а от там ще се повишат и шансовете подобни компании да преосмислят решението си.

Прочетете още:  Нов проект добавя удобен графичен интерфейс за настройване на Razer мишки и клавиатури при Linux

Редица независими игрови разработчици вече са видяли ползата от разработването на Linux игри и вече има случаи когато някое заглавие осъществява до 1/3 от продажбите си за Linux. Тук вече остават и съмненията за договорки под масата с Майкрософт, защото от бизнес гледна точка неиздаването на Linux игри от големите компании е икономически необосновано, особено имайки предвид все повечето игрови енждини, които поддържат Linux, което означава изключително минимални усилия за издаването на дадено заглавие и за тази операционна система.

Съвсем доскоро като пречка се явяваха и видео драйвърите под Linux. Сега обаче те са подобрени в такава степен, че са на равна нога с тези за Windows, а също така и не рядко дори ги надминават по представяне. Множество тестове показват изключително висока производителност на Linux драйвърите и това се случва не без помощта на Linux обществото.

Графичният пакет с отворен код Mesa направи огромен скок, задминавайки в редица случаи затворения официален драйвър на AMD. NVIDIA драйвърът показва още по-добра производителност и стабилност и въпреки че е със затворен код разработчиците работят в тясно сътрудничество с Linux общността и в резултат на това най-новите функции получават поддръжка само часове след тяхното официално представяне, а проблемите биват отстранявани почти моментално.

Нека пожелаем попътен вятър на Valve и все така да ни радват с постоянните си усилия в сферата на Linux гейминга, което да доведе до още потребители, които мигрират към Linux.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments